top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Τα 11 Προσωπεία Που Φοράμε Στη Ζωή Μας

Οι μάσκες προσωπικότητας, όπως η μάσκα υπερεπιτυχίας, μπορεί να σε βοηθήσουν να ταιριάξεις ή να κρυφτείς σε κοινή θέα. Αλλά μπορεί να είναι εξουθενωτικά και να προκαλούν αδικαιολόγητο άγχος σε άτομα που τα χρησιμοποιούν τακτικά.


masking: 11 προσωπεία που όλοι φοράμε


 

Τα προσωπεία επιτρέπουν σε όσους τα φορούν να κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό από τους άλλους. Ενώ οι μάσκες μπορούν να χρησιμεύσουν ως φράγμα προστασίας για την αυτοεκτίμησή σου και το να σε βλάψουν, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε:


  • στρες

  • ανησυχία

  • κατάθλιψη

  • εξάντληση


Οι μάσκες αυτές είναι συχνά ένας μηχανισμός αυτοάμυνας. Σε βοηθούν να προστατευτείς από πληγές λόγω κοινωνικής απόρριψης, κακοποιητικών συμπεριφορών ή εκφοβιστών.


Τύποι μασκών ή προσωπείων

Η απόκρυψη της προσωπικότητάς αου σημαίνει ότι λαμβάνεις μέτρα για να καλύψεις ποιος πραγματικά είσαι γύρω από άλλα άτομα σε κοινωνικές, εργασιακές ή προσωπικές αλληλεπιδράσεις. Μπορείς να κρύψετε την προσωπικότητά σου με:


  • λόγια

  • εκφράσεις του προσώπου

  • γλώσσα του σώματος

  • ενέργειες



1. Η μάσκα του μάρτυρα ή του θύματος

Η μάσκα του μάρτυρα ή του θύματος δεν δέχεται ευθύνες για να προστατεύσει την αυτοεκτίμησή τους.


Αντίθετα, εάν εσύ ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο χρησιμοποιείτε αυτή τη μάσκα, μπορεί να κατηγορήσεις τον έξω κόσμο για τα δικά σου προβλήματα και αποτυχίες ως τρόπο να προστατεύσεις την αυτοεκτίμησή σου.


2. Η μάσκα του νταή

Εάν αισθάνεσαι αμφιβολίες για τον εαυτό σου ή έχεις κακοποιηθεί, μπορεί να στραφείς στον εκφοβισμό ως τρόπο να κρατήσεις τους ανθρώπους μακριά.


Αυτό μπορεί να έχει τη μορφή της σωματικής συμπεριφοράς, της πλάκας προς τους άλλους ή του εξαναγκασμού των άλλων να αποδεχτούν τη γνώμη σου για να υπεραντισταθμίσουν την κακή αυτοεκτίμησή τους.


3. Η μάσκα του χιούμορ

Οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν χιούμορ για να αποτρέψουν τους άλλους από το να γελάσουν μαζί του ή να κρύψουν συναισθήματα λύπης. Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να γελάσει μαζί σου, αν ήδη γελάς με τον εαυτό σου.


Και άλλοι επίσης δεν θα ξέρουν πώς νιώθεις πραγματικά αν κρίβεις τον πόνο σου με απόπειρες χιούμορ.


4. Η ήρεμη μάσκα

Μερικοί άνθρωποι φορούν μια ήρεμη μάσκα σχεδόν σε κάθε περίπτωση. Εάν είσαι εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, εσύ ή το αγαπημένο σου πρόσωπο μπορεί να ρίξετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις και να δείξετε μόνο μια ήρεμη.


Όταν συμβαίνει αυτό, τα συναισθήματα δεν έχουν πού να πάνε. Ένα άτομο που φορά την ήρεμη μάσκα μπορεί τελικά να εκραγεί ή να γίνει συναισθηματικά απορυθμισμένο.


5. Η μάσκα υπέρβασης

Εάν φοράς τη μάσκα του ανθρώπου που θέλει να τα κάνει όλα σωστά, μπορεί να προσπαθείς για την τελειότητα. Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί αυτή τη μάσκα μπορεί να ελπίζει ότι θα κερδίσει την αποδοχή και τον έπαινο για να κάνει τα πράγματα τέλεια.


Σε αυτή την περίπτωση, η αυτοεκτίμηση βασίζεται πολύ στο να είσαι τέλειος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εσωτερικεύσεις οποιοδήποτε λάθος. Η ανάγκη για τελειότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει μια συνεχή κατάσταση άγχους.


6. Η μάσκα εκείνου που αυτομαστιγώνεται

Μιλάς εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο άσχημα για τον εαυτό του; Ακόμα κι αν το κάνεις αυτό για πλάκα ή κάνεις αστεία για αυτοκαταστροφές, είναι ένας μηχανισμός άμυνας που προστατεύει το άτομο από το να τον κοροϊδεύουν ή να τον πληγώνουν.


Η αυτομαστίγωση μπορεί επίσης να είναι μια αμυντική μέθοδος έναντι της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως προστατευτικός μηχανισμός ως ένας τρόπος για να υποτιμήσεις τον εαυτό σου πριν το κάνει κάποιος άλλος.


7. Η μάσκα αποφυγής

Η μάσκα αποφυγής περιλαμβάνει την απόσυρση στον εαυτό σου από φόβο απόρριψης και κρίσης των λαθών σου. Εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο μπορεί να αποφύγει να πει πολλά σε άλλους ή να είναι κοντά σε άλλους. Η απόσυρση μπορεί να κάνει εσένα ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να απομονωθείς κοινωνικά.


8. Η μάσκα ελέγχου

Ο χρήστης που φορά τη μάσκα ελέγχου προσπαθεί για έναν διαφορετικό τύπο τελειότητας. Εάν χρησιμοποιείς αυτή τη μάσκα, θα προσπαθήσεις να ελέγξεις τα πάντα γύρω σου, ώστε να επιτύχεις μια αίσθηση ασφάλειας.


Ένα άτομο που φορά αυτή τη μάσκα μπορεί να σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια μιας εκδρομής, να απαιτήσει να συνηθίσουν τα σχέδιά του και να διατηρήσει ένα πολύ τακτοποιημένο και τακτοποιημένο δωμάτιο, σπίτι ή χώρο εργασίας.


9. Η μάσκα του να ευχαριστείς τους άλλους

Εάν φοράτε μιατέτοια μάσκα, η αυτοεκτίμησή σου εξαρτάται από την αποδοχή από τους άλλους. Μπορεί συχνά να κάνεις τα πάντα για να βεβαιωθείς ότι οι άλλοι άνθρωποι γύρω σου είναι ευτυχισμένοι.


Το να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους σου δίνει μια αίσθηση αυτοεκτίμησης. Μπορεί να ζεις με επιπλέον άγχος που σχετίζεται με το να βεβαιωθείς ότι κάνεις τους άλλους γύρω σου ευτυχισμένους.


10. Η μάσκα του κοινωνικού

Εάν φοράς τη μάσκα κοινωνικού ανθρώπου, θα χρησιμοποιήσεις την ικανότητά σου να μιλάς με οποιονδήποτε για να κρύψεις την ανασφάλεια. Αν και μπορεί να έχεις πολλές γνωριμίες, μπορεί να μην έχεις πολλούς αληθινούς φίλους επειδή εμποδίζεις τις συζητήσεις να πάνε πολύ βαθιά.


11. Η κομφορμιστική μάσκα

Εάν φοράς τη κομφορμιστική μάσκα, επιδιώκεις να ακολουθήσεις αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι γύρω σου. Είσαι απελπισμένος για αποδοχή και θα ακολουθήσεις υποδείξεις από άλλους σε κοινωνικές ομάδες στις οποίες θέλεις να ανήκεις.


Τι κάνει τους ανθρώπους να φορούν μάσκα προσωπικότητας;


Η κάλυψη της προσωπικότητας μπορεί να συμβεί ως απάντηση σε:


  • κοινωνικές πιέσεις

  • εκφοβισμός

  • κατάχρηση

  • φόβος


Ανεξάρτητα από την άμεση αιτία ή το κίνητρο, η κάλυψη συνήθως βοηθά στην προστασία του αληθινού σου εαυτού από περαιτέρω συναισθηματική βλάβη και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Εξάλλου, οι άνθρωποι δεν μπορούν να σε απορρίψουν για αυτό που πραγματικά είσαι, αν δεν σε γνώριζαν ποτέ από την αρχή.


Μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση, καθώς χρειάζεται τόση επιπλέον ενέργεια για να κρύψεις τον πραγματικό σου εαυτό. Μπορεί επίσης να βιώσεις κατάθλιψη ή αισθήματα μοναξιάς ή να έχεις άγχος ότι κάποιος μπορεί να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είσαι.


Νευροαποκλίνον έναντι νευροτυπικού

Οι νευροαποκλίνοντες άνθρωποι, όπως εκείνοι στο φάσμα του αυτισμού, μπορεί να φορούν μάσκες για να τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην κοινωνία. Σύμφωνα με μια ποιοτική μελέτη του 2017, όσοι είναι νευροαποκλίνοντες τείνουν να συμμετέχουν σε περισσότερο κοινωνικό καμουφλάζ.


Αυτός ο τύπος κάλυψης περιλαμβάνει την προσπάθεια αναπαραγωγής αυτού που κάνουν οι άλλοι γύρω τους για δουλειά, σχολείο, κοινωνικά και για να βρουν ερωτικά ενδιαφέροντα.


Τόσο τα νευροαποκλίνοντα όσο και τα νευροτυπικά άτομα μπορεί να αναπτύξουν μάσκες προσωπικότητας ως απάντηση σε εκφοβισμό ή κακοποίηση. Μπορεί να ανακαλύψουν ότι η κάλυψη των σκέψεων ή των συναισθημάτων τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη περαιτέρω κακοποίησης ή εκφοβισμού.


Επόμενα βήματα

Ένα από τα πρώτα βήματα που μπορείς να κάνεις είναι να προσδιορίσεις τι σε κάνει να φοράς μάσκα. Ίσως μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις αυτή τη νέα αυτογνωσία για να αρχίσεις να ρίχνεις τις μάσκες σου και να ανακαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό.


Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους άλλους να έρθουν πιο κοντά σου, αλλά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για απόρριψη. Η αλλαγή δεν είναι πάντα εύκολη και η πραγματικότητα είναι ότι δεν θα αρέσεις σε όλους για αυτό που είσαι.


Αλλά αυτό είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται να σε συμπαθούν όλοι. Τελικά, θα βρεις τους ανθρώπους που σου αρέσουν πραγματικά, όχι τη μάσκα που φορούσες.


Εάν διαπιστώσεις ότι χρειάζεσα βοήθεια για να αντιμετωπίσεις τον υποκείμενο λόγο για τον οποίο φοράς μάσκα ή αφήνεις τη μάσκα σου να φύγει, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να μιλήσεις με έναν σύμβουλο ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Μπορούν να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις νέες στρατηγικές αντιμετώπισης των φόβων ή των αγωνιών σου.


55 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page