Olga
19 Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι ένα πολύ ευαίσθητο άτομο - Μέρος 2ο: Πώς να επιβιώσεις ως HSP
Στο πρώτο μέρος είδαμε τα 19 σημάδια που δείχνους οτι είσαι ένα πολύ ευαισθητο ατομο (high sensitive person) - αν δεν το διάβασες κάνε κλίκ ΕΔΩ! Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά σε 3 κοινούς μύθους σχετικά με το HSP και εξερευνήσουμε 4 τρόπους για να επιβιώσεις σαν “εξαιρετικά ευαίσθητο άτομο”!

HSPs, συναισθηματική ένταση και χαρισματικότητα
Ίσως ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του να είσαι HSP είναι το πόσο συναισθηματικά έντονοι είμαστε.
Νιώθουμε τα πάντα με έναν έντονο, παθιασμένο και μερικές φορές καταστροφικό τρόπο. Αυτή η ένταση μας οδηγεί συχνά να γίνουμε καλλιτέχνες, οραματιστές ηγέτες, καινοτόμοι, μέντορες, θεραπευτές.
Αλλά αυτό είναι ένα γλυκόπικρο χαρακτηριστικό που μοιραζόμαστε γιατί ενώ μας βοηθά να ζούμε τη ζωή με πάθος και ένταση, μπορεί επίσης να μας απομονώσει. Μπορεί να παρεξηγηθούμε, να μας επικρίνουν, να υποτιμηθούμε, να υποτιμηθούμε, να θεωρηθούμε δεδομένοι, να μας αποξενωθούν και γενικά να θεωρηθούμε «υπερβολικά». Μπορεί να ταξινομηθούμε ως νευρωτικοί, μελοδραματικοί, με λεπτό δέρμα ή γενικά λεπτεπίλεπτοι – και να μας κακομεταχειρίζονται εξαιτίας αυτού.
Ωστόσο, παρά τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η ένταση και το ταλέντο μας ως εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι ανοίγει επίσης την πόρτα σε δυνητικά υπερβατικές και κοσμικές περιπέτειες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι υφίστανται πνευματικές αφυπνίσεις και διάφορες μυστικιστικές εμπειρίες. Επειδή είμαστε εκ φύσεως ευαίσθητοι και πιο συντονισμένοι με τα υπόγεια ρεύματα της ζωής, συχνά βρίσκουμε τους εαυτούς μας να έχουμε αντιλήψεις που αλλάζουν το παράδειγμα για τη φύση της πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα, πολλοί εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι είναι επίσης φυσικά προικισμένα ενσυναίσθηση και ηλικιωμένες ψυχές που έλκονται προς διάφορες πνευματικές αναζητήσεις που εξερευνούν το νόημα της ζωής και πώς να βιώσουν την πνευματική ενότητα.
Ανεξάρτητα από το αν έχεις πνευματική τάση ή όχι, θα έχεις την ακόρεστη ανάγκη να ζήσεις αυθεντικά και να βρεις τον πραγματικό σου σκοπό.
Κοινοί μύθοι για το εξαιρετικά ευαίσθητο άτομο
Όπως συμβαίνει με κάθε νευροτυπική ομάδα, οι HSPs αντιμετωπίζουν το μερίδιο τους στις λανθασμένες κρίσεις. Ακολουθούν οι τρεις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τα HSP:
Μύθος #1: Οι HSP είναι εσωστρεφείς
Οι HSP και οι εσωστρεφείς κρατούν “πράγματα” μέσα τους και έχουν πλούσιους εσωτερικούς κόσμους – αλλά δεν είναι όλοι οι HSP εσωστρεφείς και το αντίστροφο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το 30% του συνολικού αριθμού των ιδιαίτερα ευαίσθητων ανθρώπων είναι στην πραγματικότητα εξωστρεφείς. Είναι μικρότερος αριθμός, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ότι η εσωστρέφεια δεν ισοδυναμεί πάντα με το να είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητος.
Μύθος #2: Το να είσαι HSP είναι απλώς μια άλλη λέξη για να είσαι ντροπαλός
Ακριβώς όπως οι εσωστρεφείς, οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι συχνά χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως ντροπαλοί. Αν και οι δύο μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά - όπως η ευαισθησία σε έντονες κοινωνικές καταστάσεις - δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ενώ η συστολή μαθαίνεται, το να είσαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος οχι.
Μύθος #3: Το "HSP" είναι μια ψυχική διαταραχή
Για κάποιους, μπορεί να είναι εύκολο να μπερδέψουν το εξαιρετικά ευαίσθητο άτομο ως πάσχον από κάποια περίεργη ψυχική πάθηση. Αν και ορισμένοι HSP έχουν ξεχωριστές ψυχικές ασθένειες, η ευαισθησία δεν καθιστά αυτόματα κάποιον ψυχικά άρρωστο. Αντίθετα, η ευαισθησία είναι ένα χαρακτηριστικό, ακόμη και ένα χάρισμα, που κάποιοι έχουν και άλλοι όχι. Εξάλλου, ποια παθολογική ψυχική διαταραχή επιτρέπει στον πάσχοντα να είναι προικισμένος με τέτοιες γνήσιες χαρές όπως να είναι πιο ενσυναίσθητος, να προσανατολίζεται πνευματικά και να εκτιμά πληρέστερα τις λεπτομέρειες της ζωής;
Πώς να επιβιώσεις ως HSP
Λόγω της ευαίσθητης φύσης τους, τα ιδιαίτερα ευαίσθητα άτομα είναι επιρρεπή στον ιδεαλισμό και την τελειομανία. Αυτό συχνά προκύπτει από το να αντλούμε την αυτοεκτίμησή μας από τη γνώμη των άλλων και να μην εκτιμούμε αρκετά τον εαυτό μας. (Και τα ζητήματα αυτοεκτίμησης που συχνά αναπτύσσουμε οφείλονται στο ότι δεν μας εκτιμούν ή δεν μας κατανοούν σε όλη μας τη ζωή.)
Επίσης, το να είσαι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος μπορεί να σε χτυπήσει σκληρά αν είσαι άντρας. Το να είσαι ένας “χοντρόπετσα” λογικός ευνοείται ως το ιδανικό αρσενικό στον δυτικό κόσμο, σε αντίθεση με το να είσαι ευαίσθητος ή συναισθηματικός. Αλλά όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε ως εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι, μπορούμε να τις ξεπεράσουμε με την ικανότητα να επαναπλαισιώνουμε τα αρνητικά σε θετικά και να εργαστούμε ενεργά για να βελτιώσουμε το περιβάλλον μας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:
1. Μάθε να εκτιμά τον εαυτό σου
Αυτό το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο. Όταν δίνουμε υπερβολική σημασία στο τι λένε και τι σκέφτονται οι άνθρωποι για εμάς, δημιουργούμε τεράστια ψυχολογική ένταση και άγχος. Ζούμε για να ικανοποιήσουμε τις χιλιάδες διαφορετικές προοπτικές του ποιοι «πρέπει» να είμαστε, αντί να αγκαλιάσουμε αυτό που είμαστε. Στην ουσία, δημιουργούμε αυτό ακριβώς που προσπαθούμε να αποφύγουμε και είναι επιζήμιο για εμάς: υπερβολική εσωτερική πίεση και χάος. Οπότε να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου. Μάθε να εκτιμάς τις ιδιότητες και τα δώρα σου. Συνειδητοποιήσε ότι είστε ο ένας και μοναδικός κύριος του εαυτού σου και κανείς δεν μπορεί να έχει εξουσία πάνω σου αν δεν του το επιτρέψεις.
2. Μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά
Αυτή η συμβουλή, που αναφέρεται από τον Don Miguel Ruiz στο γνωστό του βιβλίο Οι Τέσσερις Συμφωνίες, είναι απαραίτητη για την ψυχική και συναισθηματική ευτυχία.
Το πολύ ευαίσθητο άτομο είναι επιρρεπές να πληγωθεί εύκολα από τους άλλους ανθρώπους και τα λόγια τους. Κατά συνέπεια, βρισκόμαστε συχνά αιχμάλωτοι σε κοινωνικές καταστάσεις, προσπαθώντας να συντονίσουμε τη συμπεριφορά μας για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις.
Όταν παίρνουμε τις προσβολές και τις διαθέσεις των άλλων ανθρώπων προσωπικά, κατηγορούμε τον εαυτό μας. Πιστεύουμε ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε υπεύθυνοι, αξίζουμε ακόμη και την κατάχρησή τους, αλλά δεν είμαστε και δεν το κάνουμε.
Για να ξεπεράσεις το δίλημμα να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, προσπαθήσε να κοιτάξεις πέρα από τα συναισθήματά σου. Χρησιμοποιήστε την ικανότητά σου να αναλύεις αντ 'αυτού και σκεφτείς: "Αναρωτιέμαι τι είδους πόνο υποφέρει αυτό το άτομο για να μου φερθεί έτσι;" Για παράδειγμα, ίσως είχαν μια πολύ κακή μέρα; Ίσως περνούν διαζύγιο; Ίσως πυροδοτήθηκαν; Ίσως είχαν άσχημο ύπνο;
Όταν ρωτάμε αυτά «γιατί;» Σε ερωτήσεις, ξεπερνάμε το αρχικό τσίμπημα της κακομεταχείρισης και συνειδητοποιούμε ότι τελικά, το πώς μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι είναι αντανάκλαση αυτών, όχι εμείς. Όπως λέει ο Don Miguel Ruiz, «τίποτα που κάνουν οι άλλοι δεν είναι εξαιτίας σου».
3. Κάνε φίλη σου τη μοναχικότητα
Η μοναχικότητα δεν είναι μοναξιά, αντίθετα, είναι μια επιλεγμένη μορφή να είσαι μόνος, παρά μια επιβεβλημένη. Όταν επιλέγουμε τη μοναχικότητα και κάνουμε μίνι αποχωρήσεις από τις ερεθιστικές μέρες μας, δίνουμε στον εαυτό μας το δώρο της επανασυνεργασίας. Ως πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι, πρέπει να είμαστε συντονισμένοι με το μυαλό και το σώμα μας και με τα προειδοποιητικά σημάδια της εξουθένωσης, όπως ευερεθιστότητα και σωματική εξάντληση. Αφιέρωσε λοιπόν λίγο χρόνο μόνοι σου για να ανανεωθείς.
4. Ερεύνησε, εντόπισε και ενέργησε σύμφωνα με τα ερεθίσματα ευαισθησίας σου
Δεν θα ήταν η ζωή πολύ πιο εύκολη αν καταφέρναμε να αλλάξουμε επινοητικά ή έξυπνα να διαπραγματευτούμε τον τρόπο μας για να αντιμετωπίσουμε τα άγχη και τα ερεθίσματα που έρχονται στον δρόμο μας; Φυσικά, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τα πάντα, αλλά για το άγχος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη ζωή μας, μπορούμε να εργαστούμε για να προγραμματίσουμε εκ των προτέρων και να ανακουφίσουμε την επερχόμενη ένταση.
Ως HSP, πάλεψα με αυτό, υπομένοντας στωικά το ακραίο άγχος που ένιωθα στη δουλειά μέχρι που συνειδητοποίησα ότι εξασθενούσε την υγεία μου. Όχι, δεν έκανα κάτι δραστικό όπως να παράτησω τη δουλειά μου, αλλά αποφάσισα να σχεδιάζω εκ των προτέρων και να εξασκώ την αυτο-ύπνωση κάθε φορά που έπρεπε να πάω στη δουλειά, για να προετοιμάσω τον εαυτό μου για τη μέρα. Εξακολουθώ να το κάνω.
Ως HSP, μπορεί να υποφέρεις από το ίδιο πρόβλημα που είχα: μια αυτοθυσιαστική αποδοχή της λιγότερο υγιούς ανταπόκρισής σου σε μια κατάσταση στη ζωή. Εάν είσαι καθημερινά απογοητευμένος, προσπαθήσε να εντοπίσεις τι σε κάνει τόσο αγχωμένο και σκέψου τι μπορείς να κάνεις για να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη.