top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Αρρώστησες και δεν μπορείς να δουλέψεις; Μην αισθάνεσαι ένοχος και φρόντισε τον εαυτό σου

Μια Προσωπική Προοπτική


Ως γυναίκα με χρόνια ασθένεια, έχω προσωπικά αντιμετωπίσει τη δυσκολία του να ζητήσω άδεια από τη δουλειά όταν αισθάνομαι άρρωστη. Ακόμη και όταν είμαι “νόμιμα” άρρωστη και χρειάζομαι ξεκούραση, έχω αισθανθεί ένοχη γιατί δεν είμαι παραγωγική και δε συνεισφέρω στον εργασιακό χώρο. Η εν λόγω ενοχή είναι ιδιαίτερα ισχυρή όταν εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης, όπου η λήψη ελεύθερου χρόνου θεωρείται αποκρουστική ή σημάδι αδυναμίας.

Αρρώστησες και δεν μπορείς να δουλέψεις; Καταπολέμησε τις ενοχές και φρόντισε τον εαυτό σου

Με τα χρόνια, αναγκάστηκα να αντιμετωπίσω τα δικά μου συναισθήματα ενοχής και ντροπής όταν παίρνω άδεια όταν είμαι άρρωστη. Δεν ήταν εύκολο, αλλά μέσω δοκιμής και λάθους, έχω αναπτύξει ορισμένες στρατηγικές για να αντιμετωπίσω αυτόν τον κοινό αγώνα. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ την προσωπική μου άποψη για το αίσθημα ενοχής που έχεις όταν δεν εργάζεσαι ενώ είσαι άρρωστος, καθώς και μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσεις και να καταπολεμήσεις αυτό το συναίσθημα.


Γιατί νιώθουμε ενοχές που δεν εργαζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι;

 


Προτού μπορέσουμε να εξετάσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τις ενοχές σχετικά με το να παίρνουμε άδεια όταν είμαστε άρρωστοι, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε εξαρχής γιατί νιώθουμε έτσι. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το συναίσθημα, αλλά μερικοί από τους πιο συνηθισμένους περιλαμβάνουν:


  • Πίεση από τον χώρο εργασίας ή τους συναδέλφους μας: Σε ορισμένα εργασιακά περιβάλλοντα, το να παίρνεις άδεια όταν είσαι άρρωστος θεωρείται ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψης δέσμευσης. Εάν εργάζεσαι σε μια δουλειά υψηλής πίεσης, όπου οι άνθρωποι αναμένεται να εμφανίζονται στην εργασία βρέξει χιονίσει, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγεις από αυτή τη νοοτροπία.

  • Προσωπικές προσδοκίες και τελειομανία: Εάν είσαι κάποιος που θέτει υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του και προσπαθεί για την τελειότητα, μπορεί να αισθάνεσαι ένοχος που δεν εργάζεσαι όταν είσαι άρρωστος επειδή πιστεύεις ότι απογοητεύεις τον εαυτό σου ή δεν ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες σου.

  • Οικονομικές ανησυχίες: Το να παίρνεις άδεια από την εργασία σου όταν είσαι άρρωστος μπορεί να έχει οικονομικές επιπτώσεις, ειδικά εάν δεν έχεις αναρρωτική άδεια μετ' αποδοχών ή εάν ανησυχείς ότι θα μείνεις πίσω στους λογαριασμούς. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ενοχής και άγχους σχετικά με τη λήψη άδειας.

  • Φόβος κρίσης ή στιγματισμού: Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει ένα στίγμα που συνδέεται με το να είσαι άρρωστος ή να χρειάζεσαι άδεια για λόγους υγείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φόβο μήπως κριθείς ή στιγματιστείς από συναδέλφους ή ακόμα και φίλους και συγγενείς.



Ανεξάρτητα από τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους νιώθουμε ενοχές που δε δουλεύουμε όταν είμαστε άρρωστοι, είναι σαφές ότι αυτό το συναίσθημα είναι πολύ κοινό. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με υγιή και παραγωγικό τρόπο;


Στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ενοχής γύρω από το να παίρνετε χρόνο όταν είσαι άρρωστος


Με τα χρόνια, έχω βρει πολλές στρατηγικές που με βοήθησαν να αντιμετωπίσω τα δικά μου συναισθήματα ενοχής και ντροπής όταν παίρνω άδεια όταν είμαι άρρωστη. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να μη λειτουργούν για όλους, αλλά ελπίζω ότι θα φανούν χρήσιμες σε ορισμένους αναγνώστες που παλεύουν με αυτό το ζήτημα.


Αναπλαισίωση της σκέψης σου

Ένα από τα πιο ισχυρά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να καταπολεμήσεις τις ενοχές σχετικά με το να παίρνεις άδεια όταν είσαι άρρωστος είναι να επαναπροσδιορίσεις τη σκέψη σου. Αντί να το βλέπεις ως αδυναμία ή αποτυχία, προσπάθησε να δεις τη λήψη αυτής της άδειας ως μια πράξη αυτοφροντίδας και αυτοσυντήρησης. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι η υγεία σου είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό σου στοιχείο και ότι το να πάρεις άδεια για να ανακάμψεις είναι ένα απαραίτητο βήμα για τη διατήρηση αυτού του περιουσιακού στοιχείου.


Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπεις την παραγωγικότητα μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Αντί να συνδέεις την παραγωγικότητα αποκλειστικά με την παρουσία στο χώρο εργασίας, σκέψου να την ορίσεις με το τι μπορείς να πετύχεις, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. Για παράδειγμα, εάν είσαι σε θέση να ξεκουραστείς και να αναρρώσεις ενώ είσαι άρρωστος στο σπίτι, αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας παραγωγικός τρόπος για να φροντίσεις το σώμα σου και να εξασφαλίσεις τη βέλτιστη απόδοση όταν επιστρέψεις στη δουλειά.


Εξασκήσου στην αυτοσυμπόνια

Μια άλλη σημαντική στρατηγική για να αντιμετωπίσεις τις ενοχές γύρω από το να παίρνεις άδεια όταν είσαι άρρωστος είναι να ασκείς αυτοσυμπόνια. Αυτό σημαίνει να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη, κατανόηση και υπομονή, αντί να τον χτυπάς επειδή είσαι άρρωστος ή χρειάζεσαι χρόνο.

Για να ασκήσεις αυτοσυμπόνια, προσπάθησε να μιλήσεις στον εαυτό σου με τον ίδιο τρόπο που θα μιλούσες σε έναν στενό φίλο που βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση. Χρησιμοποιήσε απαλή και υποστηρικτική γλώσσα και προσπαθήσε να κατανοήσεις τους δικούς σου περιορισμούς και ανάγκες.


Επικοινωνήσε με τον χώρο εργασίας σου

Εάν αισθάνεσαι ένοχος που παίρνεις άδεια όταν είσαι άρρωστος, μπορεί να είναι χρήσιμο να επικοινωνήσεις με τον χώρο εργασίας σου σχετικά με την κατάστασή σου. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μοιραστείς όλες τις λεπτομέρειες της ασθένειάς σου, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο να ενημερώσεις το αφεντικό ή τους συναδέλφους σου ότι δεν αισθάνεσαι καλά και ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να ξεκουραστείς και να αναρρώσεις.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χώρος εργασίας σου μπορεί να είναι πιο υποστηρικτικός και να δείξει περισσότερη κατανόηση από όσο νομίζεις. Μπορεί να σου προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, όπως εργασία από το σπίτι ή μειωμένο φόρτο εργασίας, για να σε βοηθήσουν να σταθείς ξανά στα πόδια σου. Ακόμα κι αν δεν μπορούν να σου προσφέρουν αυτές τις παροχές, η απλή επικοινωνία μαζί τους μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από ένα μέρος της ενοχής και της ντροπής που μπορεί να νιώθεις.


Αναζήτησε υποστήριξη

Το να αισθάνεσαι ενοχές που δεν εργάζεσαι όταν είσαι άρρωστος μπορεί να είναι μια πολύ απομονωτική εμπειρία. Είναι εύκολο να νιώθεις ότι είσαι ο μόνος που παλεύει με αυτό το θέμα και να νιώθεις ότι απογοητεύεις όλους παίρνοντας άδεια.


Για να καταπολεμήσεις αυτήν την απομόνωση, είναι σημαντικό να αναζητήσεις υποστήριξη από άλλους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να μιλήσεις με φίλους ή μέλη της οικογένειας που έχουν περάσει παρόμοιες εμπειρίες ή να αναζητήσεις ομάδες υποστήριξης ή διαδικτυακές κοινότητες για άτομα με χρόνιες ασθένειες ή αναπηρίες.


Η ευγνωμοσύνη

Τέλος, μια στρατηγική που με βοήθησε να αντιμετωπίσω τις ενοχές γύρω από το να παίρνω άδεια όταν είμαι άρρωστη είναι η άσκηση της ευγνωμοσύνης. Αυτό σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο κάθε μέρα για να αναλογιστείς τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, ακόμα και όταν δεν αισθάνεσαι στα καλύτερα σου.


Η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να μετατοπίσεις τη νοοτροπία σου μακριά από τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής και προς τα συναισθήματα θετικότητας και ανθεκτικότητας. Εστιάζοντας στα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, μπορείς να αρχίσεις να επαναπροσδιορίσεις την εμπειρία της ασθένειας και της άδειας ως ευκαιρία για ανάπτυξη και μάθηση, παρά ως πηγή ντροπής.


Συμπέρασμα:

Το να νιώθεις ένοχος που δε δουλεύεις όταν είσαι άρρωστος είναι ένας κοινός αγώνας, αλλά μπορεί να ξεπεραστεί με τις σωστές στρατηγικές και υποστήριξη.

Αναδιαμορφώνοντας τη σκέψη σου, ασκώντας συμπόνια για τον εαυτό σου, επικοινωνώντας με τον χώρο εργασίας σου, αναζητώντας υποστήριξη και ασκώντας ευγνωμοσύνη, μπορείς να αρχίσεις να ξεπερνάς αυτά τα συναισθήματα και να προχωρήσεις προς μια πιο θετική και υγιή νοοτροπία.

Να θυμάσαι, η υγεία σου είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σου και το να παίρνεις άδεια για ξεκούραση και ανάκαμψη είναι ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία και τη διατήρηση αυτού του αγαθού.


52 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page