top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Decluttering: 20 Βιβλία που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κίνητρο να οργανώσεις το σπίτι σου

Έχεις προσπαθήσει να αποκτήσεις κίνητρα για να συμμαζέψεις και να οργανώσεις το σπίτι, αλλά απλά δεν μπορείς να συγκεντρώσεις την ενέργεια, την εστίαση ή τον χρόνο που χρειάζεσαι; Μερικές φορές, μια καλή ανάγνωση ή ακρόαση ενός καλού βιβλίου είναι όλη η βοήθεια που χρειάζεσαι για να ξεκολλήσεις.



βιβλία για να οργανώσεις το σπίτι σου και να πετάξεις τα περιττά πράγματα

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο, έχεις έντονη συναισθηματική προσκόλληση ή δε ξέρεις από πού να ξεκινήσεις την οργάνωση του σπιτιού. Αυτή η λίστα με 20 βιβλία είναι ιδανική για να σε εμπνεύσει το 2023 να ξεφορτωθείς και να οργανώσεις το σπίτι σου.


 

Έχω συμπεριλάβει μια μεγάλη ποικιλία, οπότε υπάρχει κάτι εδώ για όλους! (Τα βιβλία είναι στα αγγλικά, δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω τις ελληνικές εκδόσεις, αν βρεις κάτι γράψτο στα σχόλια!)


Πώς να αποκτήσεις τον έλεγχο των πραγμάτων και της ζωής σου

Λένε ότι ένας ακατάστατος χώρος οδηγεί σε ένα ακατάστατο μυαλό. Τα πράγματα στη ζωή μας δεν επηρεάζουν μόνο τα σπίτια μας, αλλά μας βαραίνουν, αυξάνουν την απογοήτευση και απορροφούν το χρόνο μας. Οι συγγραφείς αυτών των βιβλίων εξετάζουν τη μεγαλύτερη εικόνα…το πρόβλημα με την ακαταστασία και πώς να το σταματήσετε πριν ξεκινήσει. Αυτές οι αναγνώσεις είναι εμπνευσμένες ΚΑΙ πολύ πρακτικές. Ρίξε μια ματιά σε αυτά τα βιβλία για να εξερευνήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί η ακαταστασία, ενώ παράλληλα θα βρεις πρακτικές συμβουλές για να σταματήσεις τον κύκλο της ακαταστασίας!




Πως να κάνεις αυτό το Declutter


Εάν δεν ξέρεις από πού ή πώς να ξεκινήσεις το ξεκαθάρισμα, τότε ρίξε μια ματιά σε αυτά τα βιβλία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για αυτά τα ξεκαθαρίσματα, επομένως είναι σημαντικό να βρεις τη μέθοδο που θα λειτουργήσει για εσένα. Οι συνθήκες της ζωής σου, ο διαθέσιμος χρόνος και η δυναμική της οικογένειας είναι όλα πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη.


Για παράδειγμα, σκέφτηκα ότι η μέθοδος της Marie Kondo είχε πραγματικά υπέροχες συμβουλές. Ένιωσα σίγουρη ότι η προσέγγισή της θα λειτουργούσε. Αν έχεις δει την εξαιρετικά δημοφιλή σειρά της στο Netflix, ξέρεις ότι έχει μια πολύ αυστηρή προσέγγιση. Αναφέρει λεπτομερώς τη σειρά των πραγμάτων που πρέπει να “φύγουν” και πώς να προχωρήσεις στο decluttering. Είναι εξαντλητικό για το δικό μου πρόγραμμα, έτσι επιλέγω να ενσωματώσω κάποια μέρη από τη μέθοδό της, π.χ. κατακόρυφη τοποθέτηση ρούχων στις ντουλάπες, αλλά ακολούθησα μια πιο πρακτική προσέγγιση στο πώς και πότε ξεφορτώνομαι πράγματα.


Η SUPER πρακτική προσέγγιση της Dana K. White είναι πολύ πιο ευέλικτη. Δίνει συμβουλές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας και επίσης αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση στο decluttering. Λατρεύω μερικές από τις συμβουλές της, όπως ξεκινήστε με το δωμάτιο που βλέπετε πιο συχνά. Αναγνωρίστε ότι το δοχείο, π.χ. ένα καλάθι ή ένα ράφι είναι ο χώρος που έχετε για τα πράγματά σας.


Ρίξε μια ματιά σε αυτά τα βιβλία και βρες αυτό που σου ταιριάζει!



Πώς να απομακρύνεις τα αντικείμενα που δε χρειάζεσαι πια, δίχως να χάνεις το μυαλό σου


Ίσως βρίσκεσαι στο σημείο της ζωής που είσαι έτοιμος/η να πετάξεις πράγματα. Ακούω από αναγνώστες που θέλουν να αρχίσουν να ξεφεύγουν από μια ζωή με συσσωρευμένα πράγματα, δεν ξέρουν τι να κάνουν με την πορσελάνη της θείας τους, τα πράγματα που άφησαν τα ενήλικα παιδιά τους στο σπίτι τους ή τα πράγματα που έχουν μαζέψει στη διάρκεια της ζωής τους. Συχνά πολλά συναισθήματα έρχονται με αυτή τη διαδικασία. Εάν μπορείς να το αναγνωρίσεις αυτό, ρίξε μια ματιά σε αυτά τα βιβλία για πρακτικές συμβουλές



Πως είναι να είσαι μινιμαλιστής;

Πώς σου φαίνεται ένας απλοποιημένος τρόπος ζωής; Τι θα έλεγες να γίνεις πιο συνειδητοποιημένος/η με τον χρόνο σου; Να κρατάς μόνο τα πράγματα γύρω σου που σε κάνουν ευτυχισμένο/η; Αν και δεν θα έλεγα τον εαυτό μου μινιμαλιστή, μου αρέσει η ιδέα να έχω μια πιο τακτοποιημένη ζωή. Αν ψήνεσαι για να γίνεις μινιμαλιστής ή είσαι περίεργος/η για το τι είναι, ρίξε μια ματιά σε αυτά τα βιβλία!



Πώς να οργανώσεις το σπίτι σου

Πάρε ιδέες για το πώς να βάλεις το σπίτι σου σε μια σειρά ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά, να βρίσκεις πράγματα όταν τα χρειάζεσαι και να αποθηκεύεις όμορφα τα πράγματα. Από Instagram Influencers μέχρι YouTube Stars, αυτά τα βιβλία είναι γεμάτα οπτική έμπνευση και πρακτικές συμβουλές. Αυτοί οι συγγραφείς παρέχουν συστάσεις για το πώς να αντιμετωπίσεις το συρτάρι σου, να κατακτήσειςτην ντουλάπα σου (και πολλά άλλα!)




Decluttering για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων


Ίσως έχεις διαβάσει κάποια από τα παραπάνω βιβλία ή νιώθεις ότι απλά δεν κάνουν για εσένα. Βλέπεις τον εαυτό σου ως δημιουργικό άνθρωπο, που αποσπάται εύκολα ή πολύ προσκολλημένος στα πράγματά του για να είσαι πραγματικά αποτελεσματικός/ή στο ξεκαθάρισμα ή την οργάνωση. Τότε αυτή η κατηγορία είναι για εσένα! Ρίξε μια ματιά σε αυτά τα βιβλία και δες αν είστε στην ίδια “συχνότητα”.!



Αν είσαι έτοιμος/η να κατακτήσεις επιτέλους την ακαταστασία σου ή να αποκτήσεις σπίτι “με τη σειρά”, τότε τα παραπάνω βιβλία μπορούν να σου προσφέτουν την έμπνευση που χρειάζεσαι. Βρες την έμπνευση που έχεις ανάγκη για να ξεκολλήσεις, να ξέρεις από πού να ξεκινήσεις ή να παρακινηθείς να βρεις επιτέλους χρόνο! Εδώ υπάρχει κάτι για όλους… αυτή η λίστα με 20 βιβλία είναι ιδανική για να σε εμπνεύσει το 2023 να ξεφορτωθείς αυτά που δε χρειάζεσαι και να οργανώσεις το σπίτι σου!


73 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page