Olga
#Decluttering χωρίς τύψεις: Πώς να αποφασίσεις τι να πετάξεις όταν μαζεύεις το σπίτι
Αν ψάχνεις για συμβουλές για decluttering, αυτή η ανάρτηση θα σε βοηθήσει. Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ «πώς αποφασίσω τι στο καλό να πετάξω;» Αυτή η ανάρτηση θα σε εφοδιάσει με 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου, ώστε να αρχίσεις να πετάς άχρηστα πράγματα χωρίς τύψεις.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο. Ανοίγεις μια ντουλάπα ή ένα συρτάρι και έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα σωρό πράγματα. Ρούχα που δεν έχεις φορέσει εδώ και χρόνια και απλώς μαζεύουν σκόνη, παλιά περιοδικά… η λίστα συνεχίζεται.
Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί από εμάς έχουμε πάρα πολλά πράγματα. Και, όταν έχεις πάρα πολλά πράγματα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να λάβεις αποφάσεις σχετικά με το τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις. Στο κάτω-κάτω, κάθε αντικείμενο στο σπίτι έχει μια ιστορία συνδεδεμένη με αυτό.
Σκέφτεσαι από μέσα σου: «Πρέπει να ξεφορτωθώ». Αλλά τότε συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις ιδέα από πού να ξεκινήσεις. Δεν ξέρεις τι να κρατήσεις και από τι να απαλλαγείς. Τότε είναι που αρχίζει να μοιάζει απίθανο.
Αλλά δεν χρειάζεται να είναι!
Από πού να ξεκινήσεις το decluttering;
Το να γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις είναι το πρώτο βήμα για να σημειώσεις πρόοδο. Πριν ξεκινήσεις, σκέψου τη δυσκολία που συνεπάγεται η λήψη αποφάσεων για τα πράγματά σου.
Αρχίσε να καθαρίζεις τις εύκολες περιοχές πρώτα Το καλύτερο είναι να ξεκινήσεις με τα εύκολα πράγματα—τα πράγματα που απαιτούν λίγη έως καθόλου συναισθηματική ενέργεια για να λάβεις αποφάσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως ληγμένα τρόφιμα ή παλιά ρούχα στην ντουλάπα.
Υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα, αλλά γενικά, για τις ακόλουθες κατηγορίες είναι πιο εύκολο να λάβεις αποφάσεις σχετικά με τρόφιμα, είδη κουζίνας, καλλυντικά, παλιά περιοδικά, ήδη τεχνολογίας ή ηλκτρονικά είδη.
Πέρνα στα πιο δύσκολα πράγματα αργότερα
Μόλις αντιμετωπίσεις τα εύκολα πράγματα, θα νιώσεις ένα δυνατότερο κίνητρο και περισσότερη αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσεις τα δυσκολότερα πράγματα. Οτιδήποτε είναι συναισθηματικό και απαιτεί πολλή συναισθηματική ενέργεια είναι γενικά μια πιο δύσκολη απόφαση.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως κειμήλια ή έπιπλα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον αλλά είναι πολύ μεγάλα ή βαριά για να τα ξεφορτωθείς εύκολα. Συναισθηματικά αντικείμενα όπως φωτογραφίες, βιβλία, αναμνηστικά ή αναμνήσεις από τα παιδιά (έργα τέχνης, ρούχα για μωρά κ.λπ.) είναι πιο δύσκολα στοιχεία για τη λήψη αποφάσεων.
Μην προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα ταυτόχρονα – κάντε ένα βήμα τη φορά και έχε πίστη ότι θα φτάσεις εκεί τελικά.
Πώς να αποφασίσεις από τι πρέπει να απαλλαγείς
Αφού αποφασίσεις την περιοχή ή την κατηγορία που θέλεις να ξεκαθαρίσεις, είναι χρήσιμο να έχεις κριτήρια ή κάποιες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν θα κρατήσεις ή θα πετάξεις τα αντικείμενά σου. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τη διαδικασία αυτή λίγο πιο εύκολη.
Ερώτηση 1: Πόσο συχνά χρησιμοποιείται το αντικείμενο;
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρεις μια απόφαση σχετικά με το αν θα κρατήσεις ή όχι ένα αντικείμενο είναι να σκεφτεις πόσο συχνά το χρησιμοποιείς. Εάν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι για περισσότερο από ένα χρόνο, το πιθανότερο είναι ότι δεν το χρειάζεσαι πραγματικά. Έχουμε την τάση να κολλάμε σε πράγματα «για κάθε περίπτωση» που μπορεί να τα χρειαστούμε κάποια μέρα, αλλά, τις περισσότερες φορές, αυτή η μέρα δεν έρχεται ποτέ. Έτσι, αν πραγματικά δυσκολεύεσαι να αφήσεις κάτι, σκέψου πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που το είχες χρησιμοποιήσει.
Ερώτηση 2: Σε τι κατάσταση είναι;
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα αντικείμενο είναι επίσης μια εξαιρετική ένδειξη για το εάν πρέπει να το κρατήσεις ή όχι. Εάν κάτι είναι κουρελιασμένο, σκισμένο ή σε κακή κατάσταση, ίσως είναι καιρός να του πεις αντίο. Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα (όπως με τα συναισθηματικά αντικείμενα), αλλά, γενικά, αν κάτι δεν είναι πια σε καλή κατάσταση, μάλλον δεν αξίζει να το κρατάς.
Ερώτηση 3: Σου φέρνει χαρά;
Αυτή είναι μια ερώτηση που η Marie Kondo έκανε δημοφιλή στο βιβλίο της The Life-Changing Magic of Tidying Up, αλλά είναι πραγματικά μια μεγάλη λυδία λίθος για να αποφασίσεις τι να κρατήσεις και τι να πετάξεις. Όταν κοιτάς ένα αντικείμενο στο σπίτι σου, σου φέρνει χαρά; Εάν η απάντηση είναι όχι —ή ακόμα και ίσως—, τότε είναι πολύ πιθανό να μην το χρειάζεσαι.
Ερώτηση 4: Έχεις άλλες εναλλακτικές λύσεις;
Μια άλλη ερώτηση που μπορεί να είναι χρήσιμη όταν λαμβάνεις αποφάσεις στο ξεκαθάρισμα πραγμάτων είναι αν έχεις ή όχι άλλες εναλλακτικές λύσεις για το εν λόγω αντικείμενο. Για παράδειγμα, έχεις περισσότερα από ένα ζευγάρια μαύρα τζιν; Ή περισσότερες από μία μαγειρικές εστίες; Αν ναι, χρειάζεσαι πραγματικά και τα δύο τζιν ή και τις δύο εστίες; Μερικές φορές κολλάμε σε πράγματα επειδή πιστεύουμε ότι μπορεί να τα χρειαστούμε κάποια μέρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι συνήθως έχουμε άλλες εναλλακτικές που θα λειτουργούσαν εξίσου καλά (αν όχι καλύτερα).
Ερώτηση 5: Πόσο κολλημένος/η είσαι με το αντικείμενο;
Είναι επίσης σημαντικό να αναλογιστείς πόσο δεμένος/η είσαι με το εν λόγω αντικείμενο. Συχνά κρατάμε πράγματα επειδή μας θυμίζουν συγκεκριμένα άτομα ή στιγμές στη ζωή μας, αλλά, αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, αυτά τα αντικείμενα συνήθως καταλαμβάνουν χώρο και μαζεύουν σκόνη. Εάν δυσκολεύεσαι να απαλλαγείς από κάτι επειδή είναι συναισθηματικό, δοκιμάστε να τραβήξετε μια φωτογραφία του αντικειμένου και στη συνέχεια να απαλλαγείς από το φυσικό αντικείμενο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διατηρήσεις τη μνήμη χωρίς να προσκολλάσαι στα υλικά αγαθά.
Ερώτηση 6: Πόσο υποχρεωμένος/η νιώθεις να κρατήσεις αυτό το αντικείμενο;
Πολλές φορές νιώθουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε ορισμένα αντικείμενα επειδή μας τα έδωσε κάποιος ειδικός ή επειδή είναι οικογενειακά κειμήλια. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ΕΣΥ είσαι το μόνο άτομο που μπορείς να αποφασίσεις τι μπαίνει στο ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ, επομένως μην αισθάνεσαι υποχρεωμένος να κρατήσεις κάτι μόνο και μόνο επειδή το θέλει κάποιος άλλος. Στο τέλος της ημέρας, είναι δική σου η απόφαση — γι' αυτό κάνε την επιλογή που σου ταιριάζει.
Ερώτηση 7: Έχεις χώρο στο σπίτι σου για το αντικείμενο;
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, μια άλλη μεγάλη ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν παίρνεις τέτοιες αποφάσεις είναι αν έχεις πραγματικά χώρο για το αντικείμενο στο σπίτι σου. Συχνά κρατάμε πράγματα «για κάθε περίπτωση» που ίσως τα χρειαστούμε κάποια μέρα, αλλά αν δεν υπάρχει θέση για αυτά στα σπίτια μας, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ στην πραγματικότητα. Επομένως, αντί να κολλάς σε κάτι «για κάθε ενδεχόμενο», απαλλάξου από αυτό.
Αυτές είναι μόνο μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου εάν αναρωτιέσαι πώς να αποφασίσεις από τι πρέπει να απαλλαγείς όταν ξεφορτώνεσαι πράγματα. Θα σου δώσουν ένα σημείο εκκίνησης για να αντιμετωπίσεις τους δικούς σου σωρούς αντικειμένων!
Και να θυμάσαι – μόλις κατάφερεις να καθαρίσεις το σπίτι σου από τα περιττά, διατηρήσε την κατάσταση αυτή, αποκτώντας τη συνήθεια να αποθηκεύσεις ή να πετάς τα πράγματα μόλις τελειώσετε τη χρήση τους! Λίγη προσπάθεια κάθε μέρα θα βοηθήσει πολύ στο να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό, οργανωμένο και χωρίς ακαταστασία!