top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Μαγείρεμα στο Τζάκι: Χρήσιμες Συμβουλές!

Έγινε ενημέρωση: 18 Ιαν 2023

Εάν σκέφτεσαι εναλακτικούς τρόπους για να εμπλουτίσεις τα γεύματά σου, μπορεί να αναρωτιέσαι, «μπορώ να μαγειρέψω στο τζάκι μου;» Η απλή απάντηση είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείς! Ή μπορεί να φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις τον φούρνο σου γιατι το κόστος της ενέργειας έχει πάει στο Θεό! - Το ακούω, μαζί σου!


πως να μαγειρέψεις στο τζάκι σου

Εάν είσαι λάτρης της υπαίθρου, μπορεί να είσαι ήδη εξοικειωμένος με το μαγείρεμα στην ανοιχτή φωτιά. Πολλές από αυτές τις δεξιότητες μεταφράζονται τέλεια στο μαγείρεμα με το τζάκι του εσωτερικού χώρου και προσφέρουν τη δυνατότητα να μαγειρεύεις φαγητό με μοναδική γεύση που δεν επιτυγχάνεται με τις σύγχρονες συσκευές μαγειρέματος.


Διαβάσε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα για το μαγείρεμα στο τζάκι του σπιτιού σου.

 


Μία προειδοποίηση: Μην μαγειρεύετε ποτέ σε τζάκι υγραερίου!


Ενώ το μαγείρεμα σε ένα καλά συντηρημένο τζάκι με ξύλα είναι απολύτως ασφαλές, δεν πρέπει ποτέ να μαγειρεύεις σε τζάκι αερίου. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τα κούτσουρα αερίου πρέπει να παραμένουν καθαρά και ανεμπόδιστα για να λειτουργούν σωστά. Λίπος ή άλλα σωματίδια τροφής θα μπορούσαν εύκολα να πέσουν στους κορμούς με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσες ακόμη και να δημιουργήσεις κίνδυνο πυρκαγιάς.


Επιπλέον, οι χημικές ουσίες στο αέριο θα εισχωρήσουν στο φαγητό που τρως, κάτι που δεν είναι ιδανικό. Αν σε ενδιαφέρει να μαγειρέψεις σε ανοιχτή φλόγα, θα πρέπει να επιλέξεις τζάκια με ξύλα!


Μαγείρεμα σε Εσωτερικό Τζάκι

Το πρώτο βήμα για να μαγειρέψεις στο τζάκι σου είναι να καταλάβεις ποια μέθοδος θα λειτουργήσει καλύτερα για εσένα:

(Στο τέλος του άρθρου θα βρεις κάποια βιβλία με συνταγές για μαγείρεμα σε ανοικτη φωτιά - το άρθρο περιλαμβάλει affiliate συνδέσμους)


Το σουβλάκι

Το σουβλάκι είναι μια δοκιμασμένη και αληθινή μέθοδος για μαγείρεμα σε ανοιχτή φλόγα που λειτουργεί εξίσου καλά μέσα στο σπίτι όσο και σε μια εξωτερική ψησταριά. Από marshmallows μέχρι κρέας, υπάρχουν πολλές επιλογές για το τι να βάλεις στο σουβλάκι σας. Η χρήση τους είναι απλή. Τρύπησε το φαγητό σου με το σουβλάκι και βεβαιώσου ότι είναι ασφαλές. Στη συνέχεια, απλά κρατήστε το φαγητό πάνω από τα κάρβουνα (είτε με το χέρι ή σε μια ψησταριά αν πρόκειται για κρέας) και περιστρέψε το σουβλάκι για να διατηρήσεις τη θερμότητα ομοιόμορφη.


Χρήση “ολλανδικού φούρνου” ή αλλιώς γάστρα από χυτοσίδηροΑν έχετε αυτό το σκεύος μπορείς εύκολα να μαγειρέψεις μαγειρευτά ή σούπες στο τζάκι σου! Το κόλπο για το μαγείρεμα με αυτό το σκεύος στο τζάκι είναι να ανάψεις μια φωτιά που παράγει άφθονη καυτή χόβολη. Μόλις είναι έτοιμο, μπορείτε να βάλεις έναν γεμάτο “ολλανδικό φούρνο” στη χόβολη. Γέμισε το με περισσότερη χόβολη και θυμήσου να το περιστρέφεις περιοδικά για να κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμότητα. Θα έχεις ένα νόστιμο μαγειρευτό σε χρόνο μηδέν!


À la Ficelle - Στον σπάγκο ή κρεμαστό Αυτή η κλασική γαλλική τεχνική απαιτεί να μπορείς να κρεμάσετε ένα γάντζο ή ένα καρφί ακριβώς πάνω από τη φωτιά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να μαγειρέψεις μεγαλύτερα κρέατα που μπορεί να χρειαστούν χρόνο και είναι πολύ μεγάλα για να χρησιμοποιήσεις ένα σουβλάκι. Μόλις τοποθετήσεις το γάντζο στη θέση του, πάρε το φαγητό σου και δέστε το με σπάγκο κουζίνας. Αν μαγειρεύεις κοτόπουλο ή ψητό, φροντίσε να το δέσεις έτσι ώστε ο σπάγκος να το κρεμάσει όρθιο. Στη συνέχεια απλά κρέμασε το και ανάψε τη φωτιά!


Θα χρειαστεί να γυρίζεις περιστασιακά το γεύμα σου καθώς μαγειρεύεται και μόνο ένα ελαφρύ γύρισμα είναι το μόνο που χρειάζεται. Έχε επίσης υπόψη σου ότι για μεγαλύτερα κρέατα, μπορεί να χρειαστεί να βρέξεις τον σπάγκο για να μην στεγνώσει και σπάσει.


Σημαντική ασφάλεια για το μαγείρεμα σε τζάκι

Το πιο σημαντικό μέρος του μαγειρέματος στο τζάκι σας είναι το άνοιγμα της καπνοδόχου. Όταν μαγειρεύετε σε ένα τζάκι εσωτερικού χώρου, θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Αν αφήσεις κλειστό τον καπναγωγό, θα εκτεθείς γρήγορα σε συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σου.


Θα χρειαστεί επίσης να απομακρύνεις τυχόν εύφλεκτα αντικείμενα από το τζάκι σου. Στην ιδανική περίπτωση, δεν τα έχεις καν κοντά σου. Δεδομένου ότι έχεις ανοικτή εστία και θα αλληλεπιδράς συχνά με τη φωτιά, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην έχεις τίποτα δυνητικά εύφλεκτο κοντά.


Είναι επίσης σημαντικό να συντηρείς πάντα το τζάκι και την καμινάδα σου. Το μαγείρεμα σε ακαθάριστο τζάκι ή καμινάδα μπορεί να σε βάλει σε κινδύνους πυρκαγιάς ή καπνού. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείς ποτέ το τζάκι σου ή το χρησιμοποιείς μόνο μερικές φορές το χρόνο, θα πρέπει να προγραμματίζεις τακτικές επιθεωρήσεις της καμινάδας για να αποτρέψεις ζημιά στην ευημερία σας ή στο σπίτι σου!


Συμβουλές για το μαγείρεμα σε τζάκι με ξύλα


#1. Απέφυγε τροφές με πολλά λιπαρά

Τα λιπαρά τρόφιμα όπως το rib eye steak θα δημιουργήσουν πολύ καπνό όταν τα μαγειρεύεις στη φωτιά. Πιθανότατα δεν θα απολαμβάνεις το μαγείρεμα τόσο πολύ όταν αντιμετωπίζεις αυτό το σύννεφο καπνού. Αυτός ο επιπλέον καπνός μπορεί να δημιουργήσει συσσώρευση στην καπνοδόχο, οδηγώντας σε άλλους κινδύνους στην πορεία.


#2. Επίλεξε το σωστό ξύλο

Το ξύλο που χρησιμοποιείς θα επηρεάσει τη γεύση κάθε φαγητού που μαγειρεύεις σε ανοιχτή φλόγα. Γι' αυτό είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι χρησιμοποιείς το σωστό είδος ξύλου για τα γούστα σου. Τα καλά “καρυκευμένα” σκληρά ξύλα όπως το ξύλο μηλιάς θα δώσουν μια μοναδική γεύση για να απολαύσεις που δεν μπορείς να πάρετε από το κανονικό μαγείρεμα σε φούρνο ή στο μάτι. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να εκτοξεύουν επικίνδυνους σπινθήρες.


Επωφελήσου από το μαγείρεμα με ξύλου για να πειραματιστείς με διαφορετικούς τύπους ξύλου! Φροντίσε απλώς να αποφύγεις το πεύκο ή τον κέδρο – καίγονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και θα αφήσουν ρητίνη στην καμινάδα. Ομοίως, μην χρησιμοποιείς τυποποιημένους κορμούς ξύλου. Πολλά από αυτά περιλαμβάνουν πράγματα όπως το κερί πετρελαίου που θα εισχωρήσει στο φαγητό σου, επηρεάζοντας τη γεύση και πιθανώς ακόμη και να σε αρρωστήσει.


#3. Δοκιμή για θερμοκρασία

Το μαγείρεμα στο τζάκι μπορεί να είναι δύσκολο. Η θερμότητα κατανέμεται άνισα, ειδικά σε σύγκριση με έναν φούρνο. Όταν μαγειρεύεις κρέατα, είναι σημαντικό να προσέχεις πολύ τη θερμοκρασία. Μπορεί να καταλήξεις με μέρη του φαγητού σου που είναι λίγο παραψημένα – και αυτό είναι εντάξει, γιατί είναι καλύτερο από το να τρώτε άψητο φαγητό.


#4. Τοποθέτησε ένα ταψί ή ένα δίσκο για να πιάσει τις σταγόνες

Ανεξάρτητα από το τι μαγειρεύεις, είναι πιθανό να έχεις λίπος ή παρόμοιες σταγόνες. Εάν τοποθετήσεις ένα δίσκο ή ένα ταψί κάτω από το φαγητό σου, μπορείς να εξοικονομήσεις επιπλέον βήματα καθαρισμού. Θα μειώσεις επίσης τον καπνό.


Εσύ θα το δοκιμάσεις να μαγειρέψεις στο τζάκι σου;


Προτάσεις:
































BONUS Dutch Ovens











109 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page