Olga
Οργάνωση Σπιτιού & ΔΕΠΥ: 16 Tips για να τακτοποιήσεις το σπίτι σου ΤΩΡΑ
H ΔΕΠΥ ή ADHD μπορεί να κάνει την οργάνωση του σπιτιού πρόκληση. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι για να διατηρήσεις το σπίτι σου σε καλή κατάσταση.

Μερικές φορές η ΔΕΠΥ φαντάζει σαν υπερδύναμη - με 100% συγκέντρωση, άπειρη δημιουργικότητα και φαινομενικά ατελείωτη ενέργεια. Ναι, η ΔΕΠΥ είναι κάτι καταπληκτικό όταν λειτουργεί υπέρ σου. Αλλά όταν πρέπει να παραμείνεις οργανωμένος/η, η ΔΕΠΥ μπορεί να σε ρίξει σε μάυρη απογοήτευση.
Σε αυτό το άρθρο θα βρεις 16 φιλικές προς τη ΔΕΠΥ συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις οργανωμένος/η.
Πώς να κάνεις το σπίτι σου ΔΕΠΥ-friendly
Η ΔΕΠΥ μπορεί σε κάνει να νιώθεις πως οργάνωση του σπιτιού είναι αδύνατη. Αλλά αν σκεφτείς κάπως πιο εναλλακτικά, μπορείς να βρεις μια ρουτίνα που να σου ταιριάζει.
1. Χρησιμοποιήσε διαφανείς κάδους αποθήκευσης
Αγοράσε μερικά διαφανή κουτιά αποθήκευσης. Δεδομένου ότι η ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολέψει μείνεις σταθερός σε μια ρουτίνα, το να έχεις καθαρούς στοχους μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς. Με διαφανή δοχεία, θα μπορείς να δεις τα πάντα με μια ματιά. Αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και να σε βοηθήσει να αποφύγεις την απογοήτευση.
2. Επενδύσε σε έναν κατασκευαστή ετικετών
Εάν η ιδέα των διαφανών δοχείων αποθήκευσης δεν κάνει για εσένα, επενδύστε σε έναν ετικετογράφο καλής ποιότητας. Στη συνέχεια, μπορείς γρήγορα και εύκολα να κολλήσεις ετικέτες σε δοχεία, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τι υπάρχει μέσα χωρίς να χρειάζεται να τα ανοίγεις κάθε λίγο και λιγάκι. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν έχεις στοίβες κουτιών παρόμοιας εμφάνισης.
3. Χρησιμοποίησε τους τοίχους σου
Εάν δεν έχεις αποθηκευτικό χώρο, γίνε δημιουργικός/ή και χρησιμοποίησε τους τοίχους σου. Κρέμασε τα πράγματα σου με αυτοκόλλητες ταινίες ή τοποθέτησε μερικά ράφια. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσεις τον κατακόρυφο χώρο και να συγυρίσεις τις το χώρο σου.
Οι κρεμαστές θήκες παπουτσιών είναι μια ευέλικτη λύση αποθήκευσης. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να αποθηκεύσεις προϊόντα καθαρισμού, εηοπλισμό γραφείου ή ακόμα και μη ευπαθή τρόφιμα.
4. Αχ αυτά τα καλώδια Τα καλώδια είναι ο εφιάλτης κάθε οργανωμένου σπιτιού. Πάντα μπλέκονται, δεν είναι όμορφα και αν έχεις και κατοικίδια, είναι παγίδες.
Μια απλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις συνδετικά κλιπ για να τα διατηρήσεις ενωμένα και υπό έλεγχο. Απλώς εφάρμοσε τα στα καλώδια και μετά στο πίσω μέρος του γραφείου ή της βάσης της τηλεόρασης. Όχι άλλος χαμένος χρόνος για να ξεμπερδεύουμε τα καλώδια ή να προσπαθούμε να βρούμε ποιο θα πάει σε τι.
5. Αξιοποιήσε τον ελεύθερο σου χρόνο
Ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσεις το σπίτι σου τακτοποιημένο είναι να χρησιμοποιήσεις αυτά τα ελεύθερα λεπτά που έχεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όποτε έχετε 5 λεπτά ελεύθερο χρόνο, χρησιμοποιήσε τον για να κάνεις ένα γρήγορο καθάρισμα. Θα μπορούσε να είναι το να βάζεις τα πιάτα στο πλυντήριο, να διπλώνεις τα ρούχα ή να καθαρίζεις τυχόν ακαταστασία που έχει μείνει.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα περιμένεις το νερό να βράσει ή θα περιμένεις να ανοίξει ο υπολογιστής σου, αφιερώστε 5 λεπτά για να τακτοποιήσεις. Θα κάνει μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα.
6. “Γαντζώσου”
Οι γάντζοι είναι ο καλύτερός σου φίλος στην οργάνωση αν έχεις ΔΕΠΥ. Είναι ιδανικοί για να κρεμάς κλειδιά, παλτό, τσάντες, ομπρέλες και άλλα αντικείμενα που τείνουν να μένουν “πεταμένα” γύρω στο σπίτι.
Τοποθετήσε γάντζους σε στρατηγικά σημεία όπως κοντά στην πόρτα, στο διάδρομο ή στην κρεβατοκάμαρα. Στη συνέχεια, βεβαιώσουν ότι τα χρησιμοποιούν όλοι στο σπίτι.
7. Καλάθια
Τα καλάθια είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να κρατάς το σπίτι σου οργανωμένο. Είναι ιδανικά για την αποθήκευση αντικειμένων που δεν έχουν συγκεκριμένη θέση, όπως ριχτάρια, μαξιλάρια, κουβέρτες και παιχνίδια.
Βεβαιώσου ότι έχεις αρκετά μεγάλα καλάθια για να χωρέσουν τα πάντα, αλλά όχι τόσο μεγάλα ώστε να γίνουν μικρές χωματερή για όλα τα σκουπίδια σου.
8. Ο κανόνας του one-in, one-out
Ένας κανόνας που πρέπει να τηρείς και που εμποδίζει το σπίτι σου να κατακλύζεται από πράγματα είναι να απαλλάσεσαι από ένα παλιό αντικείμενο για κάθε νέο που έρχεται στο σπίτι.
Αν μόλις αγοράσεις καινούργια ρούχα, ρίξτε μια ματιά στα παλιά σου. Αυτό το ζευγάρι με την τρύπα στον καβάλο; Πες αντίο! Και να είσαι αδίστακτος/η. Εάν δεν έχεις χρησιμοποιήσει κάτι εδώ και 6 μήνες, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το χρησιμοποιήσεις ποτέ. Ξεφορτώσου λοιπόν και ελευθέρωσε λίγο χώρο στο σπίτι σου.
9. Ο κανόνας των 30 ημερών
Αυτός ο κανόνας είναι παρόμοιος με τον κανόνα one-in, one-out αλλά με χρονικό όριο. Εάν δεν έχεις χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο εδώ και 30 ημέρες - και μαζεύει σκόνη - είτε βρες του μια νέα χρήση είτε ξεφορτώσου το.
Το τακτικό ξεκαθάρισμα βοηθάει στο να διατηρείς το σπίτι σου τακτοποιημένο και οργανωμένο.
10. Ο κανόνας των 10 λεπτών
Εάν η αναβλητικότητα είναι η αχίλλειος πτέρνα σου, αυτός ο κανόνας είναι για εσένα. Την επόμενη φορά που θα αποφύγετε μια δουλειά, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά και ξεκινήστε να πιάνεις δουλειά. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις ξεκινήσεις, θα διαπιστώσεις ότι δεν είναι τόσο τρομερό όσο νόμιζες και θα συνεχίσεις. Αυτός ο κανόνας λειτουργεί για οποιαδήποτε εργασία, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι.
11. Τα εξερχόμενα
Τα εξερχόμενα είναι ένα καθορισμένο μέρος για πράγματα που πρέπει να φύγουν από το σπίτι. Οτιδήποτε προορίζεται για επιστροφή, να ανακυκλώσεις πηγαίνει στα εξερχόμενα. Τότε, όταν έχεις μια ελεύθερη στιγμή, μπορείς να αντιμετωπίσεις τα πάντα με μια κίνηση.
Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να αφήνεις πράγματα στο σπίτι ή να ξεχάσετε να τα επιστρέψεις.
12. Αποθηκεύσε αντικείμενα με βάση τη συχνότητα χρήσης
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για την αποθήκευση αντικειμένων είναι να κρατάς τα πράγματα που χρησιμοποιείς πιο συχνά σε κοντινή απόσταση και να αποθηκεύεις τα πράγματα που χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά.
Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείς μόνο το χειμωνιάτικο παλτό ή άλλα ρούχα σου σε καθορισμένες περιόδους του χρόνου, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου ή σε ένα κουτί αποθήκευσης στη σοφίτα. Αλλά πράγματα όπως η κούπα του καφέ σου θα πρέπει να φυλάσσονται μπροστά και στο κέντρο ενός ντουλαπιού που είναι εύκολα προσβάσιμο.
13. Ορίστε ημέρες
Κάπως σαν το παλιό κόλπο «Δεν μπορώ απόψε, λούζω τα μαλλιά μου», ο καθορισμός ημερών για συγκεκριμένες εργασίες μπορεί να σε βοηθήσει να μην μένεις πίσω.
Έχεις λοιπόν μια μέρα πλυσίματος ρούχων, μια μέρα για ψώνια παντοπωλείου και μια μέρα για ξεκούραση. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζεις πότε πρέπει να γίνουν ορισμένες εργασίες και μπορείς να προγραμματίζεις την εβδομάδα σου ανάλογα.
14. Αποκτήστε ένα smartphone
Τα smartphone μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνεις οργανωμένος/η. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εφαρμογές για να σε βοηθήσουν με τα πάντα, από τη διαχείριση της λίστας υποχρεώσεων μέχρι την πληρωμή των λογαριασμών.
Μπορείς επίσης να χρησιμοποιείς το ξυπνητήρι και το ημερολογίο σου για να σου υπενθυμίσει σημαντικές εργασίες, ημερομηνίες ή συναντήσεις. Είτε λοιπόν πρόκειται για τη μεταφορά των σκουπιδιών είτε για την πληρωμή ενοικίου, όρισε μια υπενθύμιση στο τηλέφωνό σου και είναι λιγότερο πιθανό να ξεχαστείς.
15. Ο λευκός πίνακας
Εάν προτιμάς μια οπτική και δε σε βολεύουν τα smartphone και οι εφαρμογές, πάρε έναν πίνακα και χρησιμοποιήσε τον για να παρακολουθείς το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Έχοντας μια τεράστια οπτική υπενθύμιση για το τι πρέπει να κάνεις κάθε μέρα, θα είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσεις βασικές εργασίες.
Η χρωματική κωδικοποίηση είναι ο φίλος σου εδώ και είναι εξαιρετικά χρήσιμη εάν ζεις με άλλα άτομα. Χρησιμοποιήσε αυτοκόλλητες σημειώσεις διαφορετικών χρωμάτων ή κομμάτια κολλητικής ταινίας για κάθε άτομο στο σπίτι ώστε όλοι γνωρίζουν ποιος έχει σειρά να κάνει τι.
16. Κοιμήσου καλά
Μπορεί να μοιάζει άσχετο, αλλά είναι κρίσιμο. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της συγκέντρωσης σε υψηλά επίπεδα. Και όταν είσαι ξεκούραστος/ή, είναι πιο πιθανό να μπορείς να χειριστείς τις καθημερινές δουλειές που κάνουν το σπίτι να λειτουργεί ομαλά.
Πώς να σχεδιάσεις θέματα που χρήζουν καθημερινής προσοχής
Ο προγραμματισμός είναι ο κρυπτονίτης του εγκεφάλου των ανθρώπων με ΔΕΠΥ, ειδικά όταν πρόκειται για βαρετές καθημερινές εργασίες. Όμως, παρά τη μη γοητευτική του φήμη, ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος για όποιον έχει προβλήματα προσοχής.
Χωρίς προγραμματισμό, εργασίες δε θα ολοκληρώνονται, οι επείγουσες προθεσμίες χάνονται και οι καθημερινές εργασίες μαζεύονται και γρήγορα γίνονται “βουνό”. Αλλά με λίγη προνοητικότητα, μπορείς να αποφύγεις το χάος της ΔΕΠΥ και να τα βάλεις όλα σε μια σειρά.
Ναι, ο προγραμματισμός είναι δύσκολος για άτομα με ΔΕΠΥ λόγω κακής εκτελεστικής λειτουργίας. Εάν έχεις πρόβλημα με την ανάλυση, τον προγραμματισμό, την οργάνωση, τον προγραμματισμό και την ολοκλήρωση εργασιών, αυτό είναι η εκτελεστική δυσλειτουργία στο παιχνίδι. Το να προσπαθείς να τα φέρεις όλα εις πέρας καταλήγει να είναι εξαντλητικό και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας και αποτυχίας.
Χωρίζοντας μεγάλα έργα σε μικρότερες διαχειρίσιμες εργασίες που πρέπει να εκτελούνται σε συγκεκριμένες ώρες, μπορείς να αποφύγεις αυτή την αίσθηση ότι κατακλύζεσε από το χάος.
Και ενώ μπορεί να μην σου έρχεται φυσικά, όπως κάθε δεξιότητα, ο προγραμματισμός μπορεί να επιτευχθεί με εξάσκηση. Ένα σταθερό σχέδιο εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει το άγχος, και σε βοηθά να βρίσκεις χρόνο για τα καλά πράγματα και σου δίνει μια αίσθηση ελέγχου. Όλα αυτά είναι κρίσιμα όταν είστε μοιράζεσαι τη ζωή σου με τη ΔΕΠΥ.