top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Σύγχρονη ζωή: Πως να βελτιώσεις την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σήμερα

Η εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι απαραίτητη.


Δες πώς μπορείς να βελτιώσεις την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και προσωπικής σου ζωής σήμερα.


ισορροπία αν'αμεσα σε εργασία και προσωπική ζωή


Συχνά, η εργασία έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων στη ζωή μας. Η επιθυμία μας να πετύχουμε επαγγελματικά μπορεί να μας ωθήσει να αφήσουμε στην άκρη τη δική μας ευημερία. Η δημιουργία μιας αρμονικής ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής ή ενσωμάτωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι κρίσιμη, ωστόσο, για τη βελτίωση όχι μόνο της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής μας ευεξίας, αλλά είναι επίσης σημαντική για την καριέρα μας.

 


Τι είναι η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και γιατί είναι σημαντική;


Εν ολίγοις, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι η κατάσταση ισορροπίας όπου ένα άτομο δίνει εξίσου προτεραιότητα στις απαιτήσεις της καριέρας του και στις απαιτήσεις της προσωπικής του ζωής. Μερικοί από τους συνηθισμένους λόγους που οδηγούν σε κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής περιλαμβάνουν:


  • Αυξημένες ευθύνες στην εργασία

  • Εργασία περισσότερες ώρες

  • Αυξημένες ευθύνες στο σπίτι

  • Απόκτηση παιδιών


Μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δήλωσε ο Chris Chancey, ειδικός σταδιοδρομίας και Διευθύνων Σύμβουλος της Amplio Recruiting, έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του λιγότερου στρες, του χαμηλότερου κινδύνου εξουθένωσης και της μεγαλύτερης αίσθησης ευεξίας. Αυτό δεν ωφελεί μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους εργοδότες.


«Οι εργοδότες που δεσμεύονται να παρέχουν περιβάλλοντα που υποστηρίζουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής για τους υπαλλήλους τους μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος, να βιώσουν λιγότερες περιπτώσεις απουσιών και να απολαύσουν ένα πιο πιστό και παραγωγικό εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο Chancey. Οι εργοδότες που προσφέρουν επιλογές όπως τηλεργασία ή ευέλικτα προγράμματα εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να έχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.


Όταν δημιουργείς ένα πρόγραμμα που λειτουργεί για εσένα, σκέψουν τον καλύτερο τρόπο για να πετύχεις ισορροπία στη δουλειά και στην προσωπική σου ζωή. Ο Chancey είπε ότι η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής αφορά λιγότερο την ομοιόμορφη κατανομή των ωρών της ημέρας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και, αντ' αυτού, έχει να κάνει περισσότερο με την ευελιξία να κάνεις πράγματα στην επαγγελματική σου ζωή, ενώ παράλληλα έχεις χρόνο και ενέργεια για να απολαύσεις την προσωπική σου ζωή. ΖΩΗ. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες μέρες που εργάζεσαι περισσότερες ώρες, ώστε να έχεις χρόνο αργότερα μέσα στην εβδομάδα για να απολαύσεις άλλες δραστηριότητες.


Ακολουθούν οκτώ τρόποι για να δημιουργήσεις μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και πώς να είσαι ένα υποστηρικτικός διευθυντής.


1. Αποδέξου ότι δεν υπάρχει «τέλεια» ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Όταν ακούς «ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», πιθανώς φαντάζεσαι να έχεις μια εξαιρετικά παραγωγική μέρα στη δουλειά και να φεύγεις νωρίς για να περάσεις το άλλο μισό της ημέρας με φίλους και οικογένεια. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ιδανικό, δεν είναι πάντα δυνατό.


Μην προσπαθείς να φτιάξεις το τέλειο πρόγραμμα, προσπαθήσε να σχεδιάσεις ένα ρεαλιστικό. Μερικές μέρες, μπορεί να εστιάσεις περισσότερο στη δουλειά, ενώ άλλες μέρες μπορεί να έχεις περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να ακολουθήσεις τα χόμπι σου ή να περάσεις χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Η ισορροπία επιτυγχάνεται με την πάροδο του χρόνου, όχι κάθε μέρα.


«Είναι σημαντικό να παραμένεις ευπροσάρμοστος/η και να αξιολογείς συνεχώς πού βρίσκεσαι [σε σχέση με] τους στόχους και τις προτεραιότητές σου, δήλωσε η Heather Monahan, ιδρύτρια της ομάδας καθοδήγησης σταδιοδρομίας, #BossinHeels. «Κατά καιρούς, τα παιδιά σας μπορεί να σας χρειάζονται και άλλες φορές, μπορεί να χρειαστεί να ταξιδέψετε για δουλειά, αλλά το να παραμείνετε ανοιχτοί στον αναπροσανατολισμό και την αξιολόγηση των αναγκών σας οποιαδήποτε μέρα είναι το κλειδί για να βρείτε ισορροπία».


2. Βρες μια δουλειά που αγαπάς να κάνει.

Αν και η εργασία είναι ένας αναμενόμενος κοινωνικός κανόνας, η καριέρα σου δεν πρέπει να είναι περιοριστική. Αν μισείς αυτό που κάνεις, δεν πρόκειται να είσαι ευτυχισμένος, τελεία και παύλα. Δεν χρειάζεται να αγαπάς κάθε πτυχή της δουλειάς σου, αλλά πρέπει να είναι αρκετά συναρπαστική ώστε να μην φοβάσαι να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί.


Η Monahan συστήνει να βρεις μια δουλειά για την οποία είσαι τόσο παθιασμένος και θα την έκανες δωρεάν. Αν η δουλειά σου σε στραγγίζει και δυσκολεύεσαι να κάνεις τα πράγματα που αγαπάς εκτός δουλειάς, κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον, για ένα τοξικό άτομο ή να κάνεις μια δουλειά που πραγματικά δεν αγαπάς. Αν ισχύει αυτό, είναι καιρός να βρεις μια νέα δουλειά.


3. Δώσε προτεραιότητα στην υγεία σου.

Η συνολική σου σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία πρέπει να είναι το κύριο μέλημά σου. Αν παλεύεις με το άγχος ή την κατάθλιψη και πιστεύεις ότι η θεραπεία θα σε ωφελούσε, ενέταξε αυτές τις συνεδρίες στο πρόγραμμά σου, ακόμα κι αν πρέπει να φύγεις από τη δουλειά νωρίς. Εάν παλεύεις με μια χρόνια ασθένεια, μην φοβάσαι να επικαλεστείς ασθένεια στις πιο δύσκολες μέρες. Η υπερκόπωση του εαυτού σου σε εμποδίζει να γίνεις καλύτερος/η, προκαλώντας πιθανώς άδειες από τη δουλειά στο μέλλον.


«Το να δώσεις προτεραιότητα στην υγεία σου πρώτα και κύρια θα σε κάνει καλύτερο υπάλληλο και άνθρωπο», είπε η Monahan.


Η ιεράρχηση της υγείας σου δεν χρειάζεται να αποτελείται από ριζοσπαστικές ή ακραίες δραστηριότητες. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ο καθημερινός διαλογισμός ή η άσκηση.


4. Μην φοβάσαι να “βγει από την πρίζα”.


Το να κόβουμε κατά καιρούς δεσμούς με τον έξω κόσμο μας επιτρέπει να αναρρώνουμε από το εβδομαδιαίο στρες και μας δίνει χώρο για να αναδυθούν άλλες σκέψεις και ιδέες. Η αποσύνδεση μπορεί να σημαίνει κάτι απλό, όπως να ασκείτε διαλογισμό συγκοινωνίας κατά την καθημερινή σας μετακίνηση, αντί να ελέγχετε τα email εργασίας.


Η Monahan είπε ότι όταν ταξίδευε με το αφεντικό της για δουλειά, έψαχνε να τον βρει, και τον έβρισκε συχνά να διαβάζει ένα μυθιστόρημα αντί να κάνει κάτι που είχε σχέση με τη δουλειά.


«Δεν καταλάβαινα εκείνη τη στιγμή ότι έκανε ένα διάλειμμα για να αποσυμπιεστεί ενώ οδηγούσα τον εαυτό μου σε πιθανή εξάντληση», είπε η Monahan.


Τώρα, η Monahan εφαρμόζει την ίδια τακτική. Επανέλαβε ότι το να αφιερώσεις αυτόν τον χρόνο για να χαλαρώσεις είναι κρίσιμο για την επιτυχία και θα σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερη ενέργεια όταν εργάζεσαι.


5. Κάνε διακοπές.

Μερικές φορές, πραγματική αποσύνδεση σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για διακοπές και διακόπτεις εντελώς την εργασία για λίγο. Είτε οι διακοπές σου αποτελούνται από μια μονοήμερη εκδρομή είτε ένα ταξίδι δύο εβδομάδων στο Μπαλί, είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για σωματική και πνευματική ξεκούραση.


Σύμφωνα με τη μελέτη State of American Vacation 2018 που διεξήχθη από την Ταξιδιωτική Ένωση των ΗΠΑ, το 52% των εργαζομένων ανέφεραν ότι είχαν απομείνει αχρησιμοποίητες ημέρες διακοπών στο τέλος του έτους. Οι εργαζόμενοι συχνά ανησυχούν ότι η λήψη άδειας θα διαταράξει τη ροή εργασίας και θα συναντήσουν ένα βουνό από αργοποριμένες δουλειές όταν επιστρέψουν. Αυτός ο φόβος δεν πρέπει να σε περιορίζει από το να κάνεις ένα τόσο απαραίτητο διάλειμμα.


«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ευγενικό στο να μην αφιερώνεις χρόνο στη ζωή σουμακριά από τη δουλειά, τα οφέλη από τη λήψη μιας ημέρας ρεπό υπερβαίνουν κατά πολύ τα μειονεκτήματα», είπε ο Chancey. «Με σωστό προγραμματισμό, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο χωρίς να ανησυχείς μήπως επιβαρύνεις τους συναδέλφους σου ή να αντιμετωπίσεις τεράστιο φόρτο εργασίας όταν επιστρέψεις».


6. Αφιερώσε χρόνο για τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Ενώ η δουλειά σου είναι σημαντική, δεν πρέπει να είναι ολόκληρη η ζωή σου. Ήσασταν άνθρωπος και προτού πάρεις αυτή τη θέση και θα πρέπει να δίνεις προτεραιότητα στις δραστηριότητες ή τα χόμπι που σε κάνουν ευτυχισμένο/η. Ο Chancey είπε ότι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής απαιτεί σκόπιμη δράση.


«Αν δεν σχεδιάζεις σταθερά τον προσωπικό σου χρόνο, δεν θα έχεις ποτέ χρόνο να κάνεις άλλα πράγματα εκτός δουλειάς», τονίζει ο Chancey. «Ανεξάρτητα από το πόσο ταραχώδες μπορεί να είναι το πρόγραμμά σου, εσύ έχεις τον έλεγχο του χρόνου και της ζωής σου».


Όταν προγραμματίζεις χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, δημιουργείς ένα ημερολόγιο γεμάτο ρομαντικές και οικογενειακές στιγμές. Μπορεί να φαίνεται παράξενο να σχεδιάζεις έναν προς έναν χρόνο με κάποιον που με τον οποίον ζει, αλλά θα διασφαλίσει ότι θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί χωρίς σύγκρουση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ακριβώς επειδή η δουλειά σε κρατά απασχολημένο/η δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς τις προσωπικές σου σχέσεις.


«Συνειδητοποίησε ότι κανείς στην εταιρεία δεν πρόκειται να σε αγαπήσει ή να σε εκτιμήσει με τον τρόπο που σε αγαπούν τα αγαπημένα σου πρόσωπα», είπε η Monahan. «Επίσης [να θυμάσαι] ότι όλοι μπορούν να αντικατασταθούν στη δουλειά και ανεξάρτητα από το πόσο σημαντική πιστεύεις ότι είναι η δουλειά σου, η εταιρεία δεν θα χάσει τίποτα αύριο αν φύγεις.


7. Βάλε όρια και θέσε ώρες εργασίας.

Θέσε όρια στον εαυτό σου και στους συναδέλφους σου, για να αποφύγεις την εξάντληση. Όταν φεύγεις από το γραφείο, να αποφεύσεις να σκέφτεσαι τα επερχόμενα έργα ή να απαντάς σε email της εταιρείας. Εξετάσε το ενδεχόμενο να έχεις έναν ξεχωριστό υπολογιστή ή τηλέφωνο για την εργασία σου, ώστε να μπορείς να το κλείνεις όταν σχολάς. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήσε ξεχωριστά προγράμματα περιήγησης, διευθύνσεις email ή φίλτρα για την εργασία και τις προσωπικές σου πλατφόρμες.


Επιπλέον, ο Chancey συστήνει να ορίσσεις συγκεκριμένες ώρες εργασίας. «Είτε εργάζεσαι μακριά από το σπίτι είτε στο σπίτι, είναι σημαντικό να καθορίσεις πότε θα εργαστείς και πότε θα σταματάς να εργάζεσαι. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείς να απαντάς σε email που σχετίζονται με την εργασία αργά το βράδυ, κατά τη διάρκεια των διακοπών ή τα σαββατοκύριακα», είπε ο Chancey.


Ο Chancey συμβουλεύει να ενημερώσεις τα μέλη της ομάδας και τον προϊστάμενό σου σχετικά με τα όρια πέρα ​​από τα οποία δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση επειδή ασχολείσαι με προσωπικές δραστηριότητες. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι κατανοούν και σέβονται τα όρια και τις προσδοκίες σου στο χώρο εργασίας.


8. Θέσε στόχους και προτεραιότητες (και επέμεινε σε αυτούς).

Θέσε επιτεύξιμους στόχους εφαρμόζοντας στρατηγικές διαχείρισης χρόνου, αναλύοντας τη λίστα υποχρεώσεών σου και αφαιρώντας εργασίες που έχουν μικρή έως καθόλου αξία.


Δώσε προσοχή στο πότε είσαι πιο παραγωγικός/ή στη δουλειά και κράτα αυτόν τον χρόνο για τις πιο σημαντικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία σου. Απέφυγε να ελέγχεις τα email και το τηλέφωνό σου κάθε λίγα και λιγάκι, χάνεις χρόνο και σε εκτροχιάζουν την προσοχή και την παραγωγικότητά σου. Η δομή της ημέρας σου μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα στη δουλειά, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσεις εκτός εργασίας.




Η άνοδος του ευέλικτου χώρου εργασίας


Όσοι διατηρούν μια επιτυχημένη ισορροπία μεταξύ τους συχνά επισημαίνουν τα ευέλικτα προγράμματα εργασίας τους. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα τελευταία επτά χρόνια, πολλοί εργοδότες επέτρεψαν στους εργαζόμενους μεγαλύτερη ευελιξία τόσο με το πρόγραμμά τους όσο και με τον τόπο εργασίας τους.


«Είναι σαφές ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να αγωνίζονται με λιγότερους πόρους για οφέλη που συνεπάγονται άμεσο κόστος», δήλωσε ο Ken Matos, επικεφαλής ερευνητής και ανώτερος διευθυντής έρευνας και πρακτικής απασχόλησης στον μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό Families and Work Institute. «Ωστόσο, έχουν θέσει ως προτεραιότητα να παραχωρήσουν στους εργαζόμενους πρόσβαση σε μια ευρύτερη ποικιλία παροχών που ταιριάζουν στις ατομικές και οικογενειακές τους ανάγκες και βελτιώνουν την υγεία και την ευημερία τους».


Η ευελιξία μπορεί να αποδώσει για τους εργοδότες μακροπρόθεσμα. «Καθώς κοιτάμε μπροστά, είναι σαφές ότι για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, οι εργοδότες πρέπει να βρουν τρόπους να προσφέρουν ευέλικτες επιλογές εργασίας εάν θέλουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα», δήλωσε ο Χανκ Τζάκσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. .


«Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής θα σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους, επειδή, τελικά, όλοι έχουμε διαφορετικές δεσμεύσεις ζωής», είπε ο Chancey. «Στον κόσμο μας που είναι πάντα ανοιχτός, η ισορροπία είναι ένα πολύ προσωπικό πράγμα και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε τον τρόπο ζωής που σας ταιριάζει καλύτερα».


Πώς να είσαι υποστηρικτικός/ή διευθυντής/ντρια

Για να βοηθηθούν οι διευθυντές ώστε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των υπαλλήλων τους να επιτύχουν μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η Robert Half Management Resources προσφέρει τέσσερις συμβουλές


Μάθε τι προσπαθούν να πετύχουν οι υπάλληλοί σας. Δεν έχουν όλοι τους ίδιους στόχους ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Μίλα σε κάθε εργαζόμενο για τους στόχους του και, στη συνέχεια, δες τι μπορείς να κάνεις για να τον βοηθήσεις. Μερικοί υπάλληλοι μπορεί να επωφεληθούν από την εξ αποστάσεως εργασία μερικές ημέρες κάθε εβδομάδα, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να αλλάζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα εργασίας. Είναι σημαντικό να είσαι ανοιχτόμυαλος και ευέλικτος.


Δώσε το καλό παράδειγμα.

Οι υπάλληλοί σου ακολουθούν το παράδειγμά σου. Εάν στέλνεις email όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας ή εργάζεσαι σκληρά τα Σαββατοκύριακα, το προσωπικό σου πιστεύει ότι αυτό περιμένεις και από αυτούς.

Ενημερώσε τους εργαζόμενους ποιες είναι οι επιλογές τους. Ενώ οι εργοδότες συνήθως κάνουν καλή δουλειά αναδεικνύοντας τις προσφορές ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στους υποψήφιους υποψήφιους για εργασία, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την επικοινωνία αυτών των πρωτοβουλιών στους σημερινούς υπαλλήλους. Συζητήστε τακτικά με τους υπαλλήλους σου τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους. Επίσης, καθίστε με τους μελλοντικούς γονείς και συζητήστε τις επιλογές γονικής άδειας.


Μείνετε στην πρώτη γραμμή.

Είναι σημαντικό να παραμείνουμε μπροστά από την καμπύλη όσον αφορά τις αναδυόμενες τάσεις ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Αυτό που λειτουργεί σήμερα για τους υπαλλήλους μπορεί να μην είναι κατάλληλο σε ένα χρόνο από τώρα. Διατηρήσε φρέσκες τις πρωτοβουλίες ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και προσέφερε προνόμια σε ζήτηση.


bottom of page