top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

7 Πρωτοχρονιάτικες Παραδόσεις για καλή τύχη το 2023

Ψάχνεις για ευημερία τη νέα χρονιά; Αυτοί οι πολιτισμοί έχουν μερικές συμβουλές.


παραδόσεις και έθιμα για καλή τύχη το 2023

Οι διακοπές είναι μια περίοδος προβληματισμού. Τι κάναμε σωστά; Τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα; Τι σχέδια έχουμε για τη χρονιά που έρχεται και πώς θα τη γεμίσουμε με πολλά ακόμη επιτεύγματα;


Καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονται για τα ατελείωτα resolutions που θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2023, άλλοι πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στις παραδόσεις τους για καλή τύχη που έχουν σκοπό να κάνουν την επόμενη χρονιά τους λίγο καλύτερη.


Ερευνήσαμε τις παραδόσεις καλής τύχης στον κόσμο για το νέο έτος και έχουμε μια λίστα με ενέργειες που αξίζει να λάβετε υπόψη αυτές τις γιορτές για να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας για ευημερία το 2023.

 


1. Κράτα τα χρήματά σου κάτω από το χαλί.


Για να έχεις περισσότερα χρήματα τον επόμενο χρόνο, σκέφουν να τα αποθηκεύσεις όλα για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – όπως ακριβώς θέλουν να κάνουν ορισμένοι Ρουμάνοι. Μεταξύ αυτής της ομάδας Ανατολικοευρωπαίων, οι φήμες λένε ότι το να βάλεις τους λογαριασμούς κάτω από το χαλί πριν το ρολόι δείχνει τα μεσάνυχτα εγγυάται μια ευημερούσα χρονιά μπροστά σου. Για να αυξήσεις τις πιθανότητές για να αυγατίσεις την περιουσία σου, φροντίστε να φορέσεις κόκκινα εσώρουχα και να σπάσεις μερικά ποτήρια ενώ φωνάζεις το κλασικό «Καλή Χρονιά!»


2. Κάψε τον «γέρο».


Μπορεί να ακούγεται αρκετά βάναυσο, αλλά πολλοί από τους νοτιοαμερικάνους φίλους μας, μας λένε ότι είναι απολύτως εντάξει. Σε ορισμένες περιοχές του Μεξικού, κυρίως στο νότο, οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους το παρελθόν φτιάχνοντας ένα ομοίωμα ανθρώπινου μεγέθους που ονομάζεται «el viejo» (ο παππούς) ή «año viejo» (πέρυσι) και βάζουν φωτιά τα μεσάνυχτα της Νέας Χρονιάς για να κλείσουν έναν παλιό κύκλο και να ξεκινήσουν εκ νέου. Η παράδοση μπορεί να βρεθεί σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Ισημερινός, όπου είναι εντάξει αυτά τα ανδρείκελα να μοιάζουν με οτιδήποτε, από πολιτικούς μέχρι κακούς χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων.


3. Άναψε το φούρνο και βάλε τέρμα τη μουσική.


Σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερα χρήματα και γενική ευημερία έρχονται με λίγο ιδρώτα. Έτσι, αν θέλεις να κάνεις το 2023 την καλύτερη χρονιά, πολλοί στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο πιστεύουν ότι το κλειδί είναι να είναι το σπίτι σου όμορφο και τακτοποιημένο και να ασχοληθείς με κάποια γιορτινή μαγειρική. Τα όνειρα θα γίνουν πραγματικότητα, λένε οι ντόπιοι, μόνο αν μαγειρέψεις μερικά μαυρομάτικα φασόλια την Πρωτοχρονιά.


4. Κάνε καλές πράξεις & Φάε καλά.


Εάν θέλεις πραγματικά όλα τα καλά vibes να κατακλήσουν την ατμόσφαιρα, ξεκίνησε κάνοντας καλό εσύ ο/η ίδιος/α: Είναι μια κίνηση που θα κάνει τους Αφγανούς περήφανους. Στην μεσόγεια, ορεινή χώρα λένε ότι η χρονιά θα πάει καλά, αν ξεκινήσεις κάνοντας καλές ενέργειες την πρώτη μέρα, οπότε δώσε τον καλύτερο σου εαυτό για περισσότερες από 360 ημέρες καλοτυχίας. Επίσης, δρόντισε να φοράς πράσινο ενώ μαγειρεύεις πράσινα φαγητά. Και μιλώντας για το μαγείρεμα, αν τύχει να βρεθείς στο Αφγανιστάν την Πρωτοχρονιά, η οποία –πληροφορία– δεν είναι τον Δεκέμβριο, αλλά τον Μάρτιο (?), και είναι γνωστή ως Νορούζ, θα θέλεις να φτιάξεις μια φρουτοσαλάτα, μια “εφτάρα” φρουτοσαλάτα. Το Haft Mewa συνήθως παρασκευάζεται από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκι, φουντούκι, κεράσια, βερίκοκα και σταφίδες. Αν τα συνδυάσεις σωστά, λένε οι ντόπιοι, σίγουρα θα κερδίσεις περισσότερους πόντους το 2023.


5. Λες αντίο στην κακή τύχη μετρώντας κύματα.


Όσοι αγαπούν περισσότερο τις ακραίες παραδόσεις από το να κάθονται στο σπίτι και να μαγειρεύουν, θα μπορούσαν να σκεφτούν να καλωσορίσουν το νέο έτος στη Βραζιλία. Αν πας στο Ρίο ντε Τζανέιρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, φρόντισε να ντυθείς με όμορφα, λευκά ρούχα που σύμφωνα με φήμες θα σου φέρουν ηρεμία το επόμενο έτος. Οι Βραζιλιάνοι πιστεύουν ότι τα μεσάνυχτα δεν πρέπει να σε βρουν πουθενά αλλού παρά μόνο στο νερό, “μετρώντας” επτά κύματα, αν θέλεις να αυξήσεις τις πιθανότητές σου για επιτυχία την επόμενη χρονιά. Έχε υπόψη σου – κάποιοι λένε ότι δεν πρέπει να απομακρύνεσαι από την ακτή όταν μετράς τα κύματα. Διαφορετικά θα έχεις το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα.


6. Γέμισε το σπίτι σου με χρήματα – και μερικά στρογγυλά φρούτα.


Δεν χρειάζεται να πας στη θάλασσα για καλή τύχη την Πρωτοχρονιά, αν και στην Ελλάδα, ο καιρός δεν μας αποθαρρύνει. Παρόλα αυτά, αν εσύ κρυώνει, πάρε παράδειγμα από τις Φιλιππίνες. Εκεί οι άνθρωποι φορούν ρούχα με πουά και χοροπηδούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεσάνυχτα, ελπίζοντας επίσης να ψηλώσουν μερικά εκατοστά! Για να φέρουν περισσότερη ευημερία το νέο έτος, οι Φιλιππινέζοι σκορπίζουν νομίσματα σε κάθε δωμάτιο όταν το ρολόι δείχνει μεσάνυχτα. Μια άλλη συμβουλή καλής τύχης από τη χώρα: Κράτα τα φώτα αναμμένα και 12 στρογγυλά φρούτα στο τραπέζι του δείπνου.


7. Τα σταφύλια και η βαλίτσα.


Τα φρούτα είναι επίσης ο κύριος πρωταγωνιστής αυτής της λατινοαμερικανικής παράδοσης: Σε ορισμένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα ή η Βολιβία, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η καλή τύχη προέρχεται από την κατανάλωση ακριβώς 12 σταφυλιών τα μεσάνυχτα. Για όσους λαχταρούν να ταξιδέψουν το επόμενο έτος, υπάρχει ένα άλλο κόλπο – να κυλήσεις μια βαλίτσα στο τετράγωνο ή γύρω από το σπίτι, ώστε να εξερευνήσεις πολλούς προορισμούς το νέο έτος. Μερικοί Λατινοαμερικανοί πιστεύουν ότι το να τελειώσετε τη νύχτα μετρώντας χρήματα θα σου δώσει περισσότερα ξοδέψεις σε επόμενα ταξίδια.



148 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page