top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Αναζήτηση ψυχής: 7 τρόποι για να ανακαλύψεις το αληθινό σου μονοπάτι

Νιώθεις χαμένος στη ζωή. Έχεις βαρεθεί τη δουλειά σου, οι σχέσεις σου είναι μέτριες στην καλύτερη περίπτωση, οι φιλίες σου είναι βαρετές και κενές, νιώθεις νεκρός μέσα σου και έχεις χάσει το κέφι για ζωή…


pos-na-anakalypseis-to-alithino-sou-monopati


Αν σου φαίνονται γνώριμα όλα τα παραπάνω, μπορεί να περνάς μια ολοένα και πιο κοινή εμπειρία γνωστή ως υπαρξιακή κρίση. Με άλλα λόγια, βρίσκεσαι σε ένα σταυροδρόμι στη ζωή: αισθάνεσαι κολλημένος και αρχίζεις να επιθυμείς μια πιο ουσιαστική ύπαρξη.


 

Ποια είναι λοιπόν η λύση σε αυτό το άγχος που ροκανίζει τη ψυχή σου;


Ενδοσκόπηση.

Μπορεί να έχεις ξανά ακούσει αυτόν τον όρο, αλλά να μην του έδινες ιδιαίτερη προσοχή ή σημασία.

Λοιπόν, είμαι εδώ σήμερα για να επισημάνω ότι (1) έχεις φτάσει σε αυτήν τη σελίδα για κάποιο λόγο και (2) η αναζήτηση ψυχής είναι ζωτικό μέρος κάθε ταξιδιού ζωής σε αυτόν τον κόσμο.


Σε αυτό το άρθρο, πρόθεσή μου είναι να σου δείξω γιατί και πώς.


Τι σημαίνει Αναζήτηση ψυχής; (Ορισμός)


Για να το θέσω απλά, η αναζήτηση ψυχής είναι η αναζήτηση απάντησης στα προβλήματα και τις ερωτήσεις της ζωής. Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρονται στην «αναζήτηση ψυχής», μιλούν για την αποκάλυψη της αλήθειας και της ευτυχίας αμφισβητώντας τις σκέψεις, τις συνήθειες και τα κίνητρά μας. Αλλά η αναζήτηση ψυχής έχει επίσης ένα βαθύτερο νόημα. Στον πυρήνα της, η αναζήτηση ψυχής είναι μια επιστροφή στο κέντρο της ύπαρξής σας. Κυριολεκτικά, είναι ένα ταξίδι για να βρεις την Ψυχή σου ή την Αληθινή Φύση σου. είναι ένα πνευματικό μονοπάτι. Και συνήθως, σηματοδοτεί την αρχή του ταξιδιού πνευματικής αφύπνισης.


Γιατί η “απώλεια” ψυχής είναι η βασική αιτία της αναζήτησης ψυχής


Γιατί κάποιοι από εμάς έχουμε μια τόσο έντονη, σπλαχνική επιθυμία για αναζήτηση ψυχής;

Η απάντηση είναι η “απώλεια” ψυχής.


Όταν αποσυνδεόμαστε από τη ψυχή μας, νιώθουμε άγχος, κατάθλιψη, μοναξιά, απομόνωση και χρόνια δυσαρέσκεια με τη ζωή.


Για να ξεπεράσουμε αυτόν τον πόνο, πρέπει να επανασυνδεθούμε με το πιο βαθύ, πιο βαρύ, πιο ζωντανό και πιο θεμελιώδες μέρος του εαυτού μας.


Στους αυτόχθονες και τους σαμανικούς πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια γνωρίζουν το φαινόμενο της “απώλειας ψυχής” και είναι μια αυξανόμενη επιδημία στην κοινωνία μας.


Στην εποχή της τεχνολογίας, σε μια κοινωνία που βασίζεται σε υλιστικά ιδανικά και εγωισμό, αποσυνδεόμαστε ολοένα και περισσότερο από το άγριο, ακατέργαστο και αρχέγονο Κέντρο της ύπαρξής μας.


Όπως γράφει ο Gary Zukav:


Δεν έχουμε στρέψει την προσοχή μας στις ανάγκες της ψυχής. Δεν έχουμε σκεφτεί τι απαιτεί η ψυχή για να είναι υγιής. Δεν έχουμε μελετήσει την ψυχή ούτε επιδιώξαμε να τη βοηθήσουμε να επιτύχει αυτό που είναι απαραίτητο για την εξέλιξή της και την υγεία της. Έχουμε επικεντρωθεί στο σώμα και την προσωπικότητα. Έχουμε αναπτύξει μια εκτενή γνώση του φυσικού μηχανισμού που αναλαμβάνει η ψυχή όταν ενσαρκώνεται. Γνωρίζουμε για αμινοξέα, νευροδιαβιβαστές, χρωμοσώματα και ένζυμα, αλλά δεν γνωρίζουμε για την ψυχή.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν η “απώλεια” ψυχής;


Όταν βιώνουμε την Απώλεια Ψυχής, ένα μέρος της Ψυχής μας - ή της ζωντανής ουσίας - «κρύβεται» ή κλείνει, εμποδίζοντάς μας να εκφράσουμε και να βιώσουμε τις αληθινές δυνατότητές μας και την ολότητά μας ως ανθρώπινα όντα. Συχνά ολόκληρες πτυχές της ψυχής μας είναι εντελώς αποκλεισμένες ή καταπιεσμένες.


Υπάρχουν πολλές αιτίες απώλειας ψυχής. Μερικοί από τους συνήθεις λόγους παρατίθενται παρακάτω:


  • Παιδικό τραύμα (σωματική, συναισθηματική, ψυχική ή σεξουαλική κακοποίηση, διαζύγιο, μετανάστευση, θάνατος στην οικογένεια, εγκατάλειψη, εκφοβισμός κ.λπ.)

  • Τραύμα ενηλίκων (απώλεια εργασίας, φτώχεια, βιασμός, βία, διαζύγιο, προβλήματα ψυχικής υγείας, απομόνωση, ατυχήματα, θάνατος αγαπημένων προσώπων, διακρίσεις κ.λπ.)

  • Κοινωνική προετοιμασία

  • Θρησκευτική πλύση εγκεφάλου

  • Υπερχρήση τεχνολογίας/ψυχαγωγίας (δηλαδή, μια μορφή μουδιάσματος και διαφυγής)

  • Κληρονομικό προγονικό τραύμα

  • Υλισμός

  • Επιστημονικές/αναγωγικές αξίες και δομή της κοινωνίας

  • … Και η λίστα συνεχίζεται.


Ουσιαστικά, οτιδήποτε απειλεί τη σωματική, ψυχική ή συναισθηματική μας επιβίωση – και οποιαδήποτε εθιστική, μονόπλευρη, κατασταλτική ιδεολογία ή συνήθεια – προκαλεί απώλεια ψυχής.


Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε μια γκρίνια, διαφαινόμενη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά…

Κάτι λείπει. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό μας ή τη ζωή μας, ανεξάρτητα από το πόσο δημοφιλείς, επιτυχημένοι ή ελκυστικοί είμαστε.


Πάντα κάτι λείπει.


Και αυτό που λείπει είναι η σύνδεση που έχουμε με την Ψυχή μας.


19 σημάδια ότι είστε χαμένη ψυχή


Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην κοινωνία είναι χαμένες ψυχές.


Δεν ξέρουν, δεν ενδιαφέρονται και δεν έχουν βουτήξει ποτέ στα απέραντα νερά της Αληθινής Φύσης τους. Αντίθετα, λειτουργούν αποκλειστικά από το εγώ, τον ψεύτικο εαυτό, που κατασκευάστηκε από την παιδική ηλικία για να αμύνεται ενάντια στο συντριπτικό μέγεθος της Ζωής.


Ακόμη και όταν τέτοιοι άνθρωποι αρχίζουν να ακούν τη λαχτάρα της Ψυχής να απελευθερωθεί και να δει, την καταπιέζουν. Επιστρέφουν στις πεποιθήσεις, τις συνήθειες και τις δομές της κοινωνίας που ενισχύουν την έλλειψη μυαλού και την έλλειψη ψυχής – επειδή είναι πιο εύκολο, είναι λιγότερο εκφοβιστικό και λιγότερο αντιμέτωπο.


Αλλά τελικά, η λαχτάρα γίνεται τόσο έντονη που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακούσουν. Αυτή είναι η αρχή της διαδικασίας πνευματικής αφύπνισης: η διάλυση του εγώ και η άνθηση της Ψυχής ή της Αληθινής Φύσης μας.


Ωστόσο, υπάρχει ένα ενδιάμεσο μέρος: το limbo. Αυτός είναι ο χώρος όπου κατοικούν χαμένες ψυχές.

Σε αυτό το κενό, αυτός ο χορός ανάμεσα στο παλιό που διαλύεται και στο νέο που δεν έρχεται ακόμα σε ύπαρξη γίνεται βαθιά αισθητός.


Κάποιος νιώθει κολλημένος, χαμένος, άδειος, μόνος και φοβισμένος. Υπάρχει ο πειρασμός να επιστρέψουμε στους παλιούς τρόπους ζωής, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχει μια βαθιά αίσθηση δυσαρέσκειας με τα πάντα.


Εάν έχεις κολλήσει σε αυτό το κενό, μπορεί να αντιμετωπίσεις τα ακόλουθα συμπτώματα:


  • Νιώθεις συνεχώς λήθαργο και κούραση

  • Δεν έχεις κανένα κίνητρο και αισθάνεσαι ανήσυχοι

  • Νιώθεις μόνος

  • Νιώθεις δυστυχισμένος με τη ζωή σου

  • Λαχταράς κάτι «περισσότερο»

  • Έχεις γίνει το αουτσάιντερ ή το μαύρο πρόβατο της οικογένειας

  • Είσαι συχνά ευερέθιστος και κυκλοθυμικός

  • Περνάς θπαρξιακές κρίσεις

  • Είσαι πιο επιρρεπείς σε εθισμούς

  • Παλεύεις με την απέχθεια του εαυτού σου

  • Συνεχίζεις να προσπαθείς να μουδιάσεις τον πόνο, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί

  • Νιώθεις ουσιαστικά «σπασμένος»

  • Παλεύεις με την υπαρξιακή κατάθλιψη και το άγχος

  • Νιώθεις ότι κάτι σου λείπει

  • Βαριέσαι και είσαι δυσαρεστημένος με τους άλλους και τη ζωή

  • Νιώθεις κολλημένος και κολλημένος

  • Δυσκολεύεσαι να νιώθεις άδειος μέσα σου

  • Δεν ξέρεις πια ποιος είσαι

  • Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το νόημα όλων


Σου είναι γνώριμα κάποια από τα παραπάνω;

Αν ναι, σίγουρα δεν είσαι μόνος.


Καλώς ήρθες στο κλαμπ των χαμένων ψυχών.


Πώς να εξασκηθείς στην αναζήτηση ψυχής (7 μονοπάτια)


Είναι εύκολο να το ψάξεις με τη σύγχρονη εκκοσμικευμένη έννοια του όρου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κάνουμε μια μικρή ενδοσκόπηση και να κάνουμε στον εαυτό μας κάποιες αιχμηρές ερωτήσεις. Τα ταξίδια συχνά διαφημίζονται ως ένας εξαιρετικός τρόπος αναζήτησης ψυχής για νέους αναζητητές με λαμπερά μάτια.


Αλλά η αναζήτηση ψυχής, με την πνευματική έννοια του όρου, είναι πολύ πιο δύσκολη. Είναι πιο άπιαστο, πιο ολισθηρό και πιο περίπλοκο.


Ωστόσο, από όσο γνωρίζω, είναι η πιο άξια και σημαντική επιδίωξη που υπάρχει.


Τι θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικό από τη σύνδεση με την έμφυτη, θεμελιώδη, πνευματική Ουσία;

Εάν επιδιώκεις να απαντήσεις σε ερωτήσεις σε εγκόσμια θέματα (όπως τι δουλειά μου ταιριάζει, αν θα παντρευτώ κ.λπ.), τότε ίσως οι παρακάτω συστάσεις να μην σε ικανοποιήσουν.


Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις να βουτήξεις βαθιά, να μάθεις πώς να βρεις τον εαυτό σου και πώς να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου και να ενωθείς με την Αληθινή Φύση σου, συνέχισε να διαβάζεις:


1. Κάνε φίλη σου τη μοναξιά


Η μοναξιά θα είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός σου όταν πρόκειται για αναζήτηση ψυχής. Γίνε ένας μοναχικός λύκος. Πώς αλλιώς μπορείς να ακούσεις τους ψιθύρους της Ψυχής σου σε έναν χαοτικό, θορυβώδη κόσμο; Η απάντηση είναι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αν δεν έχεις υποβληθεί σε χρόνια αυστηρής εκπαίδευσης διαλογισμού (που, προσέξε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το έχουν κάνει).


Φροντίσε, λοιπόν, να αφιερώνεις τακτικό χρόνο και χώρο στον εαυτό σου μακριά από άλλους – κάνε και διακοπές τεχνολογίας (οι ψηφιακοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι άνθρωποι). Σκέψου να αφιερώνεις δέκα λεπτά έως μισή ώρα (ή και περισσότερο) κάθε μέρα σε μια δραστηριότητα της επιλογής σου. Μπορείς να επιλέξεις κάτι παθητικό, όπως διαλογισμό ή ενεργητικό, όπως να κάνεις μια βόλτα στο δάσος ή στην παραλία. Τίμησε το επίπεδο ενέργειάς σου και συνεχίσε με αυτό. Αυτός είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για να μάθεις πώς να βρίσκεις τον εαυτό σου.


2. Εξερευνήσε τη φύση του εγώ σου


Εάν η Ψυχή σου είναι η Αληθινή σου Φύση, το εγώ σου είναι ο ψεύτικος εαυτός σου: είναι η μάσκα που παρουσιάζεις στον κόσμο.


Ο εγωισμός σου μοιάζει πολύ με σύννεφο. Φαίνεται να έχει μορφή, αλλά αλλάζει και μορφοποιείται συνεχώς.


Ερώτηση: Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι υποδύεσαι διαφορετικούς ρόλους με διαφορετικούς ανθρώπους; Ναι. Αυτό είναι το εγώ σου στην πράξη – δεν είναι σταθερό, και ουσιαστικά, είναι μια εσφαλμένη περιγραφή του ποιος πραγματικά είσαι.


Δυστυχώς, το εγώ μας πιστεύει ειλικρινά ότι είναι αυτό που πραγματικά είμαστε. Επειδή είναι τόσο πεπεισμένο ότι είναι πραγματικό, θα απορρίψει κάθε προσπάθεια διάλυσής του επειδή το αντιλαμβάνεται ως απειλή θανάτου. Και έτσι, η ανάπτυξη κάθε είδους είναι εξαιρετικά δύσκολη γιατί το εγώ προσπαθεί πάντα να προστατεύσει τον εαυτό του.


Όπως μπορούμε να δούμε, η εξερεύνηση της φύσης του εγώ σου είναι ένα κρίσιμο βήμα στο ταξίδι σου που αναζητά την ψυχή σου. Στην πραγματικότητα, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι για να γευτείς και να ενσαρκώσεις αυτό που πραγματικά είσαι.


Μερικοί τρόποι για να εξερευνήσεις το εγώ σου περιλαμβάνουν:


  • Ημερολόγιο – κατέγραψε τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις σου, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις, τα μίσή σου και ούτω καθεξής

  • Αυτοδιερεύνηση – ρωτώντας συνεχώς «ποιος είμαι;» και βλέποντας τι αλλάζει, ξεθωριάζει ή πεθαίνει (αυτά είναι τα στοιχεία του εγώ σας). Παραδόξως, ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε βλέποντας ποιοι δεν είμαστε.

  • Διαλογισμός – μάθε πώς να παρακολουθείς τις σκέψεις σου και τις ιστορίες που κατασκευάζονται από το μυαλό


Αυτές οι τρεις απλές πρακτικές μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά σου να βλέπεις καθαρά και να βιώσεις την αλήθεια του ποιος πραγματικά είσαι.


3. Επανασυνδέσου με το παιδί μέσα σου


Όπως γράφει ο συγγραφέας και ψυχοθεραπευτής, ο Dr. Neal Marshall Goldsmith:


Η ψυχή… είναι αυτό το κομμάτι μας που είναι το πιο πρώιμο, βαθύτερο και πιο αυθεντικό κομμάτι μας.

Το εσωτερικό σου παιδί φέρει τις αρχικές ιδιότητες της Ψυχής σου με τις οποίες γεννηθήκες. Και ευτυχώς, δεν είναι τόσο δύσκολο να επανασυνδεθείς με το εσωτερικό σου παιδί.


Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να αξιοποιήσετε τον εαυτό σου στην παιδική ηλικία:


  • Γράψε ένα γράμμα στο εσωτερικό σας παιδί

  • Κάνε μια εσωτερική οπτικοποίηση του παιδιού (υπάρχουν πολλά δωρεάν στο youtube)

  • Κοίταξε τις φωτογραφίες του εσωτερικού σου παιδιού

  • Κάνε κάτι που αγαπούσε να κάνει το εσωτερικό σου παιδί όταν ήσουν μικρός


Προσεγγίσε αυτές τις δραστηριότητες απαλά. Κάνε παρατηρήσεις για τον νεότερο εαυτό σου: χαμογέλασε περισσότερο; Ήταν περισσότερο σε επαφή με τα συναισθήματα; Φαινόταν πιο περίεργη και δημιουργική;


Σκέψου εσένα τώρα και τότε. Ποιες ιδιότητες από το εσωτερικό σου παιδί μπορείς να ενσωματώσεις περισσότερο στη ζωή σου;


4. Σκέψου, στρέψου προς τον εσωτερικό σου κόσμο και οραματίσου


Η αναζήτηση ψυχής είναι μια περιπέτεια προς τα μέσα. Επομένως, οι πρακτικές και τα βήματα που κάνει κανείς για να βρεις το εσωτερικό του Κέντρο θα απαιτούν συχνά προβληματισμό και ενδοσκόπηση. Η οπτικοποίηση ενισχύει αυτές τις δύο ιδιότητες και βοηθά να ανακτήσεις τη γνώση και την καθοδήγηση μέσω της δύναμης της φαντασίας.


Ο ποιητής και φιλόσοφος, Mark Nepo, μοιράζεται μια όμορφη οπτικοποίηση στο βιβλίο του The Book of Awakening:

Κλείσε τα μάτια σου και ανέπνευσε με τον τρόπο σου “κάτω” από τα προβλήματά σου, όπως ένας δύτης γλιστρά σε εκείνο το βάθος της ακινησίας που πάντα περιμένει κάτω από το ανακάτεμα των κυμάτων.

Τώρα, σκέψου δύο πράγματα που σου αρέσει να κάνεις, όπως το τρέξιμο, το σχέδιο, το τραγούδι, η παρατήρηση πουλιών, η κηπουρική ή το διάβασμα.


Διαλογίσου τι είναι σε καθένα από αυτά που σε κάνει να νιώθεις ζωντανός.


Κράτα αυτά που έχουν κοινά μπροστά σου, και αναπνέοντας αργά, νιώσε το σημείο της χάρης να καθρεφτίζουν αυτά τα αγαπημένα πράγματα μέσα σου.


Αυτό το παράδειγμα προβληματισμού, ενδοσκόπησης και οπτικοποίησης είναι τέλειο για την αναζήτηση της ψυχής καθώς σε φέρνει σε επαφή με τη βασική σου ζωντάνια: την ουσία της Ψυχής σου.


Μπορείς να ακούσεις ή να δημιουργήσεις οποιαδήποτε οπτικοποίηση που σου αρέσει, απλώς βεβαιώσου ότι είναι με επίκεντρο την ψυχή.


5. Προσπάθησε να συνδεθείς με τη φύση και την αγριότητα μέσα σου


Η φύση θεραπεύει και αναζωογονεί τρομερά την ανθρώπινη ψυχή.


Συχνά θεωρούμε τον εαυτό μας ξεχωριστό από τη φύση. Είμαστε άνθρωποι και «πάνω» από τη φύση, τελικά, σωστά; Λάθος. Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Το αίμα, τα οστά, τα μαλλιά, το δέρμα και τα εντόσθιά μας είναι όλα τα πράγματα της γης: ζωώδη, σαρκικά και σωματικά.


Παρά τους αιώνες εξημέρωσης, η ανθρώπινη Ψυχή εξακολουθεί να διατηρεί την έμφυτη, θεμελιωδώς άγρια ​​φύση της. Δεν είμαστε άγριοι με την έννοια του «ανεξέλεγκτη» ή «άγριος», αλλά άγριοι με την έννοια ότι το Κέντρο του Είναι μας δεν μπορεί να εξημερωθεί πλήρως: είναι ουσιαστικά ελεύθερο. Είμαστε, στον πυρήνα μας, όλα τα ελεύθερα πνεύματα. Το βλέπουμε αυτό σε στιγμές ηρωισμού, στις αρχέγονες κραυγές του τοκετού, στα γρυλίσματα του έρωτα και στα βαθιά γέλια της ευθυμίας.


Για να έρθουμε σε επαφή με τη βασική μας αγριότητα, ο εσωτερικός μας λύκος είναι να ενωθεί με μια θεμελιώδη ιδιότητα της Ψυχής – και αυτή μπορεί εύκολα να ανακαλυφθεί ξανά στον τομέα της φύσης.


Δεν είναι δύσκολο ή επιβαρυντικό να επανασυνδεθείς με τη φύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι μόνο μερικά λεπτά την ημέρα έξω, παρατηρώντας προσεκτικά τα δέντρα, τα ζώα, τα σύννεφα και τις ακτίνες του ήλιου που ακτινοβολούν μέσα από τα σύννεφα. Εάν είσαι αρκετά τυχερός να ζεις κοντά σε ένα φυσικό καταφύγιο, ίσως θα θέλεις να εξασκηθείς στην ιαπωνική τέχνη Forest Bathing ή να πάρεις μια κουβέρτα και να κάνεις ένα πικνίκ.


Εάν βρίσκεσαι στην πόλη, υπάρχει ακόμα η ευκαιρία να συνδεθείς με τη φύση. Πήγαινε στο τοπικό πάρκο, άκου τους ήχους της φύσης στο τηλέφωνό σου και αγόρασε ένα φυτό σε γλάστρα. Όταν η καρδιά σου είναι ανοιχτή, υπάρχουν ατελείωτοι τρόποι για να ανθίσει τον δρόμο της στη ζωή σου.


6. Κάνε ερωτήσεις


Οι ερωτήσεις είναι απλοί και άμεσοι τρόποι για να βρεις την προσωπική σου αλήθεια. Και το να ζεις ειλικρινά σημαίνει να ζεις αυθεντικά: είναι να σέβεσαι τη φύση της δικής σου Ψυχής.


Μερικές ερωτήσεις που μπορεί να θέλεις να κάνεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου για αναζήτηση ψυχής μπορεί να περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:


  • Ποιός είμαι;

  • Τι θέλω στη ζωή;

  • Ποιο είναι το νόημα της ζωής;

  • Ποιος είναι ο αληθινός μου σκοπός;

  • Τι είναι αυθεντικό μέσα μου;

  • Τι είναι αυθεντικό μέσα μου;

  • Τι σημαίνει για μένα η ευτυχία;

  • Τι θα με εκπλήρωνε πραγματικά;

  • Πού είναι εμπόδιο ο εγωισμός μου;

  • Ποια είναι η ιδιότητα της Ψυχής μου;

  • Τι κληρονομιά θέλω να αφήσω;


Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα ερωτήσεων που αναζητούν ψυχή, οπότε μη διστάσεις να δημιουργήσεις και να ρωτήσεις τις δικές σου. Επίσης, μπορεί να θέλεις να μετατρέψεις αυτές τις ερωτήσεις σε προτροπές ημερολογίου για να αναλογίζεσαι και να απαντάς τακτικά.


7. Βρες το χώρο και τη θέση της ψυχής σου


Ακούγεται μπερδεμένο; θα σου το εξηγήσω.


Ένας τόπος ψυχής είναι μια φυσική τοποθεσία που σε καλεί βαθιά: μιλάει στην Ψυχή σου. Μπορεί να νιώσεις μια αίσθηση νοσταλγικής λαχτάρας για αυτό το μέρος, μια αίσθηση βαθιάς απήχησης και σχεδόν μυστικιστική σημασία.


Οι χώροι ψυχής μπορεί να είναι κοσμικές περιοχές (όπως η αυλή του σπιτιού σου), ανέγγιχτες περιοχές (όπως ένα μέρος στην έρημο) ή ιεροί τόποι (όπως το Στόουνχεντζ, ο Ουλούρου, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων κ.λπ.).


Θα νιώσεις μια αίσθηση επέκτασης σε αυτά τα μέρη, βαθιά γαλήνη και σαν να έχεις επιτέλους βρει το σπίτι σου. Αυτό που σθμβαίνει είναι ότι έχεις βρει μια εξωτερική αναπαράσταση του εσωτερικού ουρανού μέσα σου. Αυτός είναι ο λόγος που τα μέρη της ψυχής μας αγγίζουν τόσο βαθιά.


Ο χώρος της ψυχής σου, από την άλλη πλευρά, είναι μια εσωτερική εμπειρία της Αληθινής Φύσης σου. Συχνά κατοικούμε στους χώρους της ψυχής μας σε στιγμές προσευχής, περισυλλογής, αλλοιωμένων καταστάσεων συνείδησης και βαθύ διαλογισμού.


Όπως γράφει ο Mark Nepo,

Κάθε άτομο γεννιέται με ένα απεριόριστο σημείο - χωρίς προσδοκίες και τύψεις, χωρίς φιλοδοξίες και αμηχανία, χωρίς φόβο και ανησυχία - ένα ομφάλιο σημείο χάριτος όπου ο Θεός άγγιξε για πρώτη φορά ο καθένας μας. Είναι αυτό το σημείο χάριτος που δίνει την ειρήνη. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν αυτό το σημείο Ψυχή, ο Γιουνγκ το αποκαλούσε Έδρα του Ασυνείδητου, οι Ινδουιστές δάσκαλοι το αποκαλούν Άτμαν, οι Βουδιστές το αποκαλούν Ντάρμα, ο Ρίλκε το αποκαλούν Εσωτερικότητα, οι Σούφι το αποκαλούν Qalb και ο Ιησούς το αποκαλεί Κέντρο της αγάπη μας. Το να γνωρίζεις αυτό το σημείο της Εσωτερικότητας σημαίνει να γνωρίζεις ποιος είσαι, όχι από επιφανειακά ταυτότητες ή ιδιότητες, όχι από το πού εργαζόμαστε ή τι φοράμε ή πώς μας αρέσει να μας απευθύνουν, αλλά νιώθοντας τη θέση μας σε σχέση με το Άπειρο και με το να κατοικούμε το.

Για να κατοικήσουμε σε αυτόν τον χώρο της ψυχής, πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια του εγώ μέσω διαφόρων μεθόδων εσωτερικής εργασίας – αυτή είναι η πλευρά των πραγμάτων. Η άλλη πλευρά είναι η ύπαρξη: χρειαζόμαστε μια πρακτική που μας βοηθά να καλλιεργήσουμε την εσωτερική ακινησία και τη σιωπή. Και η καλύτερη μέθοδος που γνωρίζω για να βιώσετε αυτή την κατάσταση είναι ο διαλογισμός.


Με την εξάσκηση τόσο των τεχνικών εσωτερικής εργασίας όσο και του διαλογισμού, ενσαρκώνουμε όλο και περισσότερο την Αληθινή μας Φύση. Και τέλος, όπως γράφει ο Τούρκος ποιητής και σούφι μυστικιστής Yunus Emre, ανακαλύπτουμε ότι:


Είμαι η σταγόνα που περιέχει τη θάλασσα. Τι όμορφο να είσαι ένας ωκεανός κρυμμένος σε μια άπειρη σταγόνα.


***


Στην ψυχή, αναζήτηση σημαίνει να είσαι πλήρως άνθρωπος, να ξεκινήσεις το μεγαλύτερο ταξίδι που μας προσφέρει η ζωή: την πνευματική αναζήτηση.


Ελπίζω αυτό το άρθρο και η καθοδήγηση που πρόσφερα να σας εμπνεύσουν να βουτήξετε βαθύτερα και να επανενωθείτε με την ουσία αυτού που πραγματικά είστε.



Εν κατακλείδι, θα σας αφήσω με ένα όμορφο απόσπασμα από τον ποιητή και μυθιστοριογράφο Herman Hesse:


Όλες οι γεννήσεις σημαίνουν χωρισμό από το Όλα, περιορισμό εντός περιορισμού, χωρισμό από τον Θεό, πόνους του να γεννηθείς ξανά. Η επιστροφή στο Όλα, η διάλυση της οδυνηρής εξατομίκευσης, η επανένωση με τον Θεό σημαίνει τη διεύρυνση της ψυχής μέχρι να μπορέσει για άλλη μια φορά να αγκαλιάσει το Όλο.


Περίμενε! Μη φύγεις ακόμα. Πες μου:

Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στο ταξίδι της ψυχής σου;


278 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page