top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Χειμερινό Ηλιοστάσιο και Επιστροφή στο φως

21 Δεκεμβρίου, η μικρότερη μέρα του 2022, και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου... Ας δούμε μαζί τι σηματοδοτεί!


xeimerino-iliostasio-21-dekemvriou-2022


Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι μια στιγμή για την εκ νέου αφύπνιση του πλανήτη και την επιστροφή στο φως. Ας το γιορτάσουμε με ένα τελετουργικό και εξάσκηση.


Για εμάς στο βόρειο ημισφαίριο, είναι το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου 2022 στις 4:48 μμ EST. Ας ενωθούμε στο λαμπρό σκοτάδι και ας γιορτάσουμε την επιστροφή στο φως.


 

Η έννοια του Ηλιοστασίου

Η λέξη ηλιοστάσιο σημαίνει «ήλιος που στέκεται ακίνητος» και το Χειμερινό Ηλιοστάσιο γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για χιλιετίες– αναγνωρίζοντας τη συντομότερη ημέρα του χρόνου ως επιστροφή στο φως. Το Ηλιακό Νέο Έτος σηματοδοτεί το τέλος ενός κύκλου καθώς η Γη ξεκινά την επιστροφή της στην αθωότητα – την αναγέννηση που είναι η Άνοιξη.


Ώρα για προβληματισμό

Το προχριστιανικό σκανδιναβικό Yule, το ιρανικό Shab-e Yalda, ο εορτασμός Sol Invictus της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το ειδωλολατρικό φεστιβάλ Saturnalia, η 6η Ιανουαρίου της αρχαίας Αιγύπτου και η γιορτή των Θεοφανείων της Χριστιανοσύνης τιμούν τους θεούς του ήλιου ή την άφιξη του χειμώνα – τελικά μεταμορφώνονται σε Χριστούγεννα , η επιστροφή του ήλιου ή «γιος».


Σε όλους τους εορτασμούς που σέβονται τον χρόνο, το σκοτάδι και την προστασία, υπάρχει επίσης μια απλή αλλά βαθιά παρατήρηση της ακινησίας μεταξύ του τέλους του ενός κύκλου και της αρχής του επόμενου. Αυτή είναι μια στιγμή για να αναστοχαστούμε και να αφομοιώσουμε όλη τη σοφία, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουν καλλιεργηθεί στο σκοτάδι και να τα φέρουμε στο φως.


Ένα αστρονομικό γεγονός

Οι πιο αρχαίοι πολιτισμοί γνώριζαν ότι η διαδρομή του ήλιου στον ουρανό, η διάρκεια των ημερών και η θέση της ανατολής και της δύσης του ηλίου άλλαζαν όλες τις εποχές. Για να ακολουθήσει το ετήσιο ταξίδι του ήλιου, χτίστηκαν μυστηριώδη μνημεία, όπως το Stonehenge, στην Αγγλία, και το Machu Picchu, στο Περού.


Σήμερα, με την πρόσβαση στο πλεονέκτημα του διαστήματος, γνωρίζουμε ότι το Ηλιοστάσιο είναι ένα αστρονομικό γεγονός που προκαλείται από τον στροβιλιζομενο χορό της Γης μέσα στο σύμπαν.


Η ελλειπτική τροχιά της γύρω από τον ήλιο δεν είναι τέλειος κύκλος και όταν είμαστε πιο κοντά στον ήλιο (στις αρχές Ιανουαρίου), ο κόσμος μας κινείται πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή κινούμαστε πιο γρήγορα από τη μέση ταχύτητά μας, περίπου 18,5 μίλια ανά δευτερόλεπτο (30 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο).


Καθώς η Γη γέρνει γύρω από τον άξονά της και όχι όρθια, το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο ανταλλάσσουν θέσεις για να δέχονται το πιο άμεσο φως και τη ζεστασιά του ήλιου. Το καλοκαίρι και ο χειμώνας προκαλούνται από την κλίση της Γης.


Αστρολογικές έννοιες

Ο χειμώνας ξεκινά καθώς ο Ήλιος μετακινείται στο ζώδιο του Αιγόκερω που κυβερνάται από τον Κρόνο. Ο Κρόνος κυβερνά πτυχές της Γης που αισθάνονται προβλέψιμες, σταθερές και προσγειωμένες στην πραγματικότητα. Προσφέρει βραδύτητα, τη σοφία που έρχεται με το χρόνο και ενδείξεις για το σκοπό της ζωής μας.


Σε μια ανεβασμένη έκφραση, ο Κρόνος θέτει σαφή όρια και ισχυρές δεσμεύσεις. Η επιζήμια πλευρά του μπορεί να είναι επικριτική ή ψυχρή. Ο Αιγόκερως είναι γνωστός για την πραγματιστική φιλοδοξία και την πειθαρχία του, αλλά προσέξτε τη στωική απαισιοδοξία.


Θέτοντας προθέσεις

Αυτός ο κύκλος είναι η τέλεια στιγμή για να ευθυγραμμιστούμε εκ νέου με τους στόχους και τα ιδανικά μας κατά την προετοιμασία για το επόμενο έτος.


Διευκρινίζοντας και θέτοντας προθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικής ηλιακής στάσης, λαμβάνουμε την υποστήριξη της επίμονης ενέργειας του Αιγόκερω και της υπεύθυνης ωριμότητας του φιλόδοξου ζωδίου της γης. Και τα δύο μας υπενθυμίζουν να κάνουμε μεγάλα όνειρα διατηρώντας τα μεγάλα οράματά μας ριζωμένα στην πραγματικότητα.


Ο στοχασμός και ο εξευγενισμός των προθέσεων μάς οδηγεί στο μονοπάτι μας και φωτίζει τον δρόμο μας κατά μήκος του – από το ξεθωριασμένο παρελθόν, μέσα από το σκοτάδι του χειμώνα, προς το λαμπρό μέλλον.


Ένα τελετουργικό για το Χειμερινό Ηλιοστάσιο

Ενεργοποιήστε τις προθέσεις σου για το νέο έτος γυρίζοντας προς τα μέσα και ξυπνώντας την εσωτερική σου φωτιά με αυτό το τελετουργικό Ηλιοστάσιου:


Δημιούργησε μια άνετη φωλιά διαλογισμού — χαμηλό φωτισμό και κεριά, απαλές κουβέρτες και μαξιλάρια, μουσική περιβάλλοντος… Φτιάξε το αγαπημένο σου τσάι ή κακάο… Ανάψτε λίγο φασκόμηλο ή θυμίαμα ή ρίξτε μερικές σταγόνες γήινου σανταλόξυλου στον διαχύτη σου… Πάρε χαρτί και στυλό… Βολέψου και πάμε.


Συνδέσου με την ενέργεια της Γης. Με τα μάτια κλειστά, οραματίσου ρίζες να αναπτύσσονται από τα πέλματα των ποδιών σου, το οποιοδήποτε μέρος σου είναι συνδεδεμένο με το έδαφος. Κάτω στο κέντρο της Γης γύρω από το οποίο τυλίγεις τις ρίζες σου και την επίγνωσή σου. Κάτσε καλύτερα στο κάθισμά σου. Ανέπνευσε βαθιά και άσε το σώμα σου να χαλαρώσει και να βιώσεις την αίσθηση ότι σε υποστηρίζει πλήρως η Γη στην οποία κάθεσαι.

Αναπόλησε την περασμένη χρονιά, επιτρέποντας στις αναμνήσεις να βγουν στην επιφάνεια αβίαστα. Γράψε όλα όσα προέκυψαν που θα ήθελες να αποχαιρετήσεις ή να αφήσεις να φύγουν.

Κάψτε το χαρτί, για να συμβολίσει εκείνες τις ενέργειες που μετατρέπονται σε δημιουργικό πάθος για τις περιπέτειές που έρχονται.

Οραματίσου τη χρονιά που έρχεται, ονειρέψου όλα όσα θα θέλεις να συμβεί. Γράψτε όλες τις ελπίδες σου για την επόμενη χρονιά. Πρόσθεσε, «αυτό ή κάτι καλύτερο», καθώς το Σύμπαν έχει συχνά πιο θαυμάσια σχέδια από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Δίπλωσε αυτό το χαρτί και θάψε το, για να αναπαραστήσεις τους σπόρους αυτών των προθέσεων που φυτεύτηκαν στο μελλοντικό σου μονοπάτι. Και μετά “ξέχασε το”, και κάνε υπομονή, αυτοί οι σπόροι χρειάζονται χρόνο και χώρο για να βλαστήσουν.


Τώρα χαλάρωσε και απόλαυσε την μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου...


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page