top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Τσάι Κανέλας: 14 Λόγοι για να το εντάξεις στην ζωή σου

Το τσάι κανέλας είναι ένα καταπραϋντικό ρόφημα που έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, και παρόλο που είναι γενικά ασφαλές να πίνετε σε μικρές ποσότητες, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις.


Τσάι κανέλας: Ποια τα οφέλη του για την υγεία


Εκτός από νόστιμο, το τσάι κανέλας είναι γεμάτο με προνόμια για τη γενική σου υγεία. Ακολουθεί μια σύνοψη 14 πλεονεκτημάτων...


Α! Να μην το ξεχάσω! Έχουμε επίσης έναν οδηγό βήμα προς βήμα για το πώς να φτιάξετε τσάι με κανέλα στο σπίτι!


 

Οφέλη από το τσάι με κανέλα

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε να πίνετε; Εδώ είναι 14 πιθανά προνόμια της κατανάλωσης τσαγιού κανέλας.


1. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Το τσάι κανέλας είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Αυτές οι υγιεινές ενώσεις βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μορίων που σχετίζονται με τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.


Συγκεκριμένα, η κανέλα είναι μια στερεή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολών. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το τσάι με κανέλα μπορεί να αυξήσει τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) του σώματός.


Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, το εκχύλισμα κανέλας μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για συνθετικά αντιοξειδωτικά στα τρόφιμα για τη βελτίωση της υγείας και της διατροφής. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για την κανέλα σε μορφή τσαγιού για να γνωρίζουμε πόσο καλά λειτουργεί.


2. Βοηθά την καρδιά

Η κανέλα μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει:


  • να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία

  • μειώνει την αρτηριακή πίεση

  • αυξάνει την HDL (καλή) χοληστερόλη

  • προάγει την υγιή κυκλοφορία του αίματος

  • μειώνει τα τριγλυκερίδια και τη συνολική χοληστερόλη


FYI: Η κανέλα από μόνη της δεν θα θεραπεύσει τις καρδιακές παθήσεις. Αλλά μπορεί να βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο ορισμένων καρδιακών παθήσεων όταν συνδυάζεται με μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.

3. Είναι καλή για το δέρμα

Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου. Αυτή η πρωτεΐνη λειτουργεί ως δομικό στοιχείο για πολλά μέρη του σώματός, συμπεριλαμβανομένου του δέρματός. Το κολλαγόνο μπορεί να αυξήσει την ελαστικότητα και να βελτιώσει την ενυδάτωση. Με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί το δέρμα σφριγηλό.


Επιπλέον, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες της κανέλας την καθιστούν ένα καλό φάρμακο για την ακμή.


4. Μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη των μαλλιών

Μπορεί η κανέλα να σε μεταμορφώσει σε Ραπουνζέλ εν μία νυκτί; Όχι. Αλλά μπορεί να βοηθήσει τα μαλλιά σου να μεγαλώσουν λίγο πιο γρήγορα.


Μια μελέτη σε ζώα του 2018 διαπίστωσε ότι το έλαιο κανέλας βοήθησε στην επιμήκυνση των τριχών τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στα επίπεδα κινναμαλδεΰδης της κανέλας. Αυτή η ένωση θεωρείται ότι βελτιώνει τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία στους θύλακες των τριχών. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι η προκυανιδίνη - ένας τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται στην κανέλα - σχετίζεται με την ανάπτυξη των μαλλιών.


Αλλά περίμενε, σου εχω κι άλλα! Ορισμένες ανέκδοτες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση κανέλας στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βελτιώσει την πιτυρίδα, χάρη στις αντιμυκητιακές της ιδιότητες. Αλλά και πάλι, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να αποδείξουμε αυτά τα οφέλη.


5. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του διαβήτη

Αρχικά, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τη συνολική γλυκόζη στο πλάσμα και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.


Επιπλέον, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη. Μια ανασκόπηση του 2015 σημείωσε ότι 60 άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατανάλωναν έως και 6 γραμμάρια (g) κανέλας την ημέρα για 40 ημέρες έως 4 μήνες. Στο τέλος της μελέτης, οι 60 συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη γλυκόζη ορού, τριγλυκερίδια, χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη χοληστερόλη και ολική χοληστερόλη.


Λάβε υπόψη ότι χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για το τσάι κανέλας από μόνο του για να δείξουμε πώς μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του διαβήτη.


6. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κανέλα είναι ένας φυσικός τρόπος για να χάσεις βάρος. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Λοιπόν, ίσως.


Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους στην περίμετρο της μέσης. Μια παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες έχασαν το 0,7 τοις εκατό της λιπώδους μάζας τους και κέρδισαν 1,1 τοις εκατό της μυϊκής μάζας μετά τη λήψη 10 g (ή 5 κουταλάκια του γλυκού) σκόνη κανέλας κάθε μέρα για τρεις μήνες.


Αν και αυτό ακούγεται πολλά υποσχόμενο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να φανεί εάν οι χαμηλότερες δόσεις κανέλας - όπως οι ποσότητες που βρίσκονται στο τσάι κανέλας - μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.


7. Μειώνει τη φλεγμονή

Η κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος των αρθρώσεων. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι αυτό το ειδικό μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των δεικτών φλεγμονής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η κανέλα μπορεί να έχει θετική επίδραση σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως:


  • άσθμα

  • ελκώδης κολίτιδα

  • Νόσος του Crohn

  • ρευματοειδής αρθρίτιδα


Μπορεί επίσης να βοηθήσει καταστάσεις όπου η φλεγμονή είναι επικίνδυνη, όπως:


  • καρκίνος

  • καρδιοπάθεια

Και όχι, η κανέλα δεν είναι μια θεραπεία για όλα — Η επιστήμη δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο αποτελεσματικό είναι από μόνη της.


8. Βελτιώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος

Αν και δεν θεραπεύει το κρυολόγημα ή τη γρίπη, η κανέλα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα πιο γρήγορα. Χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το τσάι με κανέλα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει τον χρόνο αποθεραπείας σου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτό είναι σίγουρο.


TIP: Πιες λίγο τσάι κανέλας και μέλι εάν αισθάνεσαι πως σε τριγυρίζει ένα κρύωμα ή το έχεις ήδη "αρπάξει", ακόμα κι αν δεν επιταχύνει την ανάρρωσή σου, μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό σε έναν πονόλαιμο. Ο καταπραϋντικός ατμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης.

9. Μπορεί να καταπραΰνει προβλήματα στο στομάχι

Η κανέλα περιέχει μια φαινολική ένωση που ονομάζεται κατεχίνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, οι κατεχίνες μπορεί να έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα η κατεχίνη να βοηθήσει στην ανακούφιση:


  • ναυτία

  • διάρροια

  • δυσπεψία

  • κράμπες στο στομάχι


Αλλά (έκπληξη!) χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για το τσάι κανέλας για να δείξουμε πόσο καλά λειτουργεί σε κοιλιακά προβλήματα.


10. Απομακρίνει τα βακτήρια

Η κανέλα περιέχει βιοενεργά φυτοχημικά (π.χ. κινναμαλδεΰδη και ευγενόλη). Αυτό του δίνει κάποιες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα κανέλας και τα αιθέρια έλαια ήταν σε θέση να βλάψουν την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων, να επιβραδύνουν την κινητικότητα και να μειώσουν την κυτταρική διαίρεση.


11. Καταπολεμά τους μύκητες

Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα κανέλας έχει μερικές ισχυρές αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μερικοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν ως DIY θεραπεία για μύκητες ποδιών ή μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος. Αλλά είναι άγνωστο εάν η κατανάλωση τσαγιού κανέλας θα έχει τα ίδια οφέλη με τα εκχυλίσματα.


Επιπλέον, η κανέλα μπορεί να δράσει μόνο σε μικρές μυκητιάσεις. Θα πρέπει ακόμα να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν η λοίμωξή επιμένει για περισσότερο από μερικές ημέρες.


12. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Είναι γνωστό ότι έχει αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα κανέλας μπορεί να προκαλέσει θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε άλλες περιοχές του σώματος.


PSA: Ο καρκίνος είναι περίπλοκος. Αν και η κανέλα μπορεί να βοηθήσει, θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό πριν την προσθέσεις στο πρόγραμμα θεραπείας σου.

13. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Πολλές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλό σου.


Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μνήμης μετά από έναν τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κανέλα βοήθησε στην ενθάρρυνση του σχηματισμού νέας μνήμης και βοήθησε τη διαδικασία μάθησης.


14. Καταπραϋνει τα συμπτώματα της περιόδου ή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου

Πολλοί άνθρωποι με έμμηνο ρύση ισχυρίζονται ότι το τσάι κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κράμπων και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Και υπάρχει στην πραγματικότητα κάποια επιστήμη που το υποστηρίζει!


Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης του 2018, οι ερευνητές έβαλαν σε 80 συμμετέχοντες να παίρνουν 3 γραμμάρια κανέλας ή ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για τις πρώτες τρεις ημέρες του κύκλου της περιόδου τους. Τα άτομα στην ομάδα της κανέλας είχαν σημαντικά λιγότερο πόνο από αυτά που έλαβαν εικονικό φάρμακο.


BTW, η κανέλα μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά όσο τα παυσίπονα χωρίς συνταγή (OTC). Μια μελέτη του 2015 με 114 άτομα διαπίστωσε ότι η λήψη 1,5 g κανέλας κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών του εμμηνορροϊκού κύκλου λειτούργησε καλύτερα στην ανακούφιση από τη δυσφορία από ένα εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, η ιβουπροφαίνη λειτούργησε καλύτερα από την κανέλα.


Κίνδυνοι από την κατανάλωση τσαγιού κανέλας

Ενώ το τσάι με κανέλα είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να έχετε κατά νου. Εδώ είναι τα deets.


Ηπατική βλάβη: Η κανέλα Cassia (γνωστή και ως κανονική) περιέχει κουμαρίνη. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, αυτή η ένωση είναι γνωστό ότι προκαλεί ηπατική βλάβη.

Στοματικές βλάβες: Οι άνθρωποι με ευαισθησία στην κανέλα μπορεί να εμφανίσουν στοματικά έλκη ή βλάβες. Αυτό είναι πιθανό επειδή η κανέλα περιέχει κινναμαλδεΰδη, μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Χαμηλό σάκχαρο αίματος: Η κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις: Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν προσθέσετε τσάι κανέλας στη διατροφή σας. Η κανέλα είναι γνωστό ότι αλληλεπιδρά με ορισμένα φάρμακα, ειδικά αυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ηπατικών παθήσεων ή διαβήτη.


Πόσο (και πόσο συχνά) πίνουμε

Πολλά τσάγια του εμπορίου παρασκευάζονται με κανέλα Cassia, η οποία είναι μια πλούσια πηγή κουμαρίνης. Κατά μέσο όρο, ένα κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα περιέχει 7 έως 18 γρ.


Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, η υγιεινή πρόσληψη κουμαρίνης είναι περίπου 5 mg την ημέρα για ένα άτομο 130 κιλών. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα Cassia θα μπορούσε να σας ξεπεράσει το ημερήσιο όριο.


Επίσης, δεν διαφημίζουν όλες οι μάρκες τσαγιού κανέλας την ακριβή ποσότητα κουμαρίνης ανά μερίδα. Επομένως, είναι καλή ιδέα να εμμείνετε σε μια μάρκα υψηλής ποιότητας με λεπτομερείς μετρήσεις δοσολογίας στο κουτί.


Πώς να ετοιμάσετε το τσάι με κανέλα

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα τσάι κανέλας με μερικά απλά υλικά. Να πώς:


  • Γεμίστε μια κατσαρόλα με 2 φλιτζάνια νερό.

  • Προσθέστε 2 ξυλάκια κανέλας.

  • Αφήστε να πάρει μια βράση.

  • Αφαιρέστε τα ξυλάκια κανέλας.

  • Ρίξτε το τσάι σε ένα μεγάλο φλιτζάνι.

Voilà!


Tip: Προσθέσε μια κουταλιά της σούπας μέλι, μια στύψιμο λεμονιού ή μια γουλιά από το αγαπημένο σου γάλα για μια υπέροχη γεύση.

Το τσάι κανέλας είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και μπορεί να βοηθήσει:


  • υγεία καρδιάς

  • υγεία δέρματος

  • αύξηση τριχοφυΐας

  • βελτίωση συμπτώματων διαβήτη

  • απώλεια βάρους

  • μείωση φλεγμονής

  • βελτίωση συμπτώματων κρυολογήματος

  • καταπραΰνει τα προβλήματα του στομάχου

  • αποκρούει τα βακτήρια

  • καταπολεμά μύκητες

  • καθυστερεί ανάπτυξη καρκίνου

  • βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

  • βελτιώνει τα συμπτώματα περιόδου ή PMS


Είναι καλό να πίνω τσάι με κανέλα το πρωί;

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι το να πίνεις τσάι με κανέλα το πρωί είναι καλύτερο από το να το πίνεις το βράδυ. Απολαύσε το λοιπόν όποτε θέλεις!!


Η κανέλα καίει το λίπος της κοιλιάς;

Ενώ η κανέλα δεν καίει το λίπος της κοιλιάς, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια λίπους στη μέση.


Πόσο συχνά πρέπει να πίνω τσάι με κανέλα;

Μπορείς να πίνεις μια μικρή μερίδα τσαγιού κανέλας μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνεις. Οι υπερβολικές ποσότητες κανέλας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ηπατική βλάβη.


Συμπέρασμα

Το τσάι κανέλας είναι ένα υγιεινό ρόφημα που μπορείς να απολαύσεις στο σπίτι ή εν κινήσει. Είναι επίσης νόστιμο και οικονομικό. Απλώς να θυμάσαι ότι δεν είναι μια θεραπεία για όλα. Θα πρέπει να μιλήσεις με έναν επαγγελματία υγείας πριν το χρησιμοποιήσετε για να θεραπεύσεις αυτό που σε ταλαιπωρεί.


Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page