top of page
  • Εικόνα συγγραφέαOlga

Σώσε τα γόνατα σου, κόβοντας αυτές τις 3 κακές συνήθειες

3 κοινές συνήθειες που ένας φυσικοθεραπευτής σας εκλιπαρεί να σταματήσετε αμέσως για χάρη των γονάτων σας


τι να κάνω για τον πόνο στα γόνατα


Υπάρχει ένα αστείο που κάνει τον γύρο του TikTok σχετικά με τους ανθρώπους που ανακαλύπτουν ότι «κάνουν λάθος». Μπορεί να φαίνεται ανόητο, αλλά είναι αληθινό: Συχνά φτάνουμε στην ενηλικίωση χωρίς επαρκή στάση σώματος και μετά σοκαριζόμαστε όταν καταλήγουμε να πονάμε.

Σίγουρα, είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κάθε μέρα — ωστόσο το κάνουμε με τρόπο που γυρίζει μπούμερανγκ. Είναι πολύ συνηθισμένο οι καθημερινές μας συνήθειες να έχουν αρνητικές συνέπειες όταν δεν τους δίνουμε και μεγάλη σημασία.

 


Ένα κοινό θύμα των υποσυνείδητων συνηθειών μας είναι τα γόνατά μας. Αλλά έχουμε και καλά νέα. «Δεν υπάρχουν πολλές [καθημερινές] στάσεις που θα προκαλέσουν τον όλεθρο στα γόνατά σας», λέει η Kristin Torres, DPT, φυσικοθεραπεύτρια στην Καλιφόρνια. Άρα το να στέκεσαι όρθιος αρκετές ώρες δεν είναι το πρόβλημα, η στάση την οποία παίρνεις όμως μπορεί να είναι. Ωστόσο, «Υπάρχουν μερικές μηχανικές —που μπορούν να αποφευχθούν!— συνήθειες που είναι βλαβερές για τα γόνατά και μπορούν να προκαλέσουν πρώιμη οστεοαρθρίτιδα», λέει η Δρ Τόρες.


Δες πώς να γυρίσεις τις πιθανότητες υπέρ σου και να αποφύγεις τον πόνο στα γόνατα κόβοντας αυτές τις τρεις κακές συνήθειες για τα γόνατά σου.


Κακή συνήθεια 1: Δεν φοράς τα κατάλληλα παπούτσια για τα πόδια σου.

Ποιός είναι ο κύριος ένοχος πίσω από την πρόωρη βλάβη στο γόνατο; «Τα ακατάλληλα παπούτσια για τα πόδια σου», τονίζει η Δρ Τόρες. «Τα πόδια του καθενός είναι διαφορετικά. Αλλά ως επί το πλείστον, πρέπει να επιτρέπουμε στο πόδι μας να έχει καλή ευελιξία και κινητικότητα στο παπούτσι και να μην εφαρμόζουν πολύ σφιχτά


Αυτό ίσως ακούγεται σαν μια περίεργη συμβουλή για την υγεία των γονάτων. Αλλά "το γόνατο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ισχυρές αρθρώσεις: τον αστράγαλο και τις αρθρώσεις του ισχίου. Αυτές πρέπει να είναι δυνατές για να είναι δυνατό το γόνατο", λέει. Τα σωστά υποδήματα βοηθούν τις αρθρώσεις να λειτουργούν αρμονικά και να παραμείνουν σε υγιή ευθυγράμμιση, αποτρέποντας έτσι τραυματισμούς και πόνο.


Κακή συνήθεια 2: Η μη άσκηση των γλουτών

"Για να μην καταστρέψουμε τα γόνατά μας, πρέπει να έχουμε δυνατούς γλουτιαίους», λέει η Δρ. Τόρες. Όταν οι γλουτιαίοι είναι αδύναμοι, το μηριαίο οστό περιστρέφεται πολύ εσωτερικά. "Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πρώιμη έσω οστεοαρθρίτιδα."


Η λύση; Ασκήσεις γλουτιαίων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ρουτίνας κινήσεών — συχνά αν όχι καθημερινά. Για παράδειγμα, άρσεις ποδιών στο πλάι και squats με ένα πόδι.


Κακή συνήθεια 3: Λες οχι στις διατάσεις

Μία άλλη ενοχλητική υπενθύμιση που ακούμε συνέχεια: Το τέντωμα είναι πραγματικά σημαντικό. Μία από τις καλύτερες συμβουλές για τα γόνατά είναι να κάνουμε διατάσεις πάντα πριν από την άσκηση, σύμφωνα με την Δρ Τόρες. Δεν έχει σημασία αν είναι τρέξιμο, άρση βαρών, HIIT, cardio προπόνηση, Pilates ή οτιδήποτε άλλο, όταν κάνουμε μια προπόνηση με μύες που δεν είναι ζεστοί, προετοιμαζόμαστε για μια κακή φόρμα, η οποία θα επηρεάσει το εύρος της κίνησής μας.


Η σύστασή της στους πελάτες της είναι να χρησιμοποιούν δυναμικές διατάσεις για προθέρμανση και στη συνέχεια να κάνουν οποιεσδήποτε στατικές διατάσεις ως χαλάρωση μετά την προπόνηση.


Το δυναμικό τέντωμα είναι μια σειρά ενεργών, ρευστών διατάσεων, σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο (σε αντίθεση με το στατικό, όπου κρατάς μια συγκεκριμένη θέση για αρκετές αναπνοές). Μια δυναμική προθέρμανση βάζει το αίμα να κυκλοφορίσει στους μύες, επιτρέποντάς σου να μπεις βαθύτερα στο εύρος της κίνησης κάθε φορά που εκτελείς την κίνηση.

Οι στατικές διατάσεις, από την άλλη πλευρά, επεκτείνουν τους μύες για να τους βοηθήσουν να χαλαρώσουν μετά από μια προπόνηση. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ευελιξίας και στην ανακούφιση του πόνου.


Ηθικό δόγμα της ιστορίας: Κάνε διατάσεις κάθε μέρα. Ξόδεψε 10 λεπτά την ημέρα και τεντώσου. Τα γόνατά σου θα σε ευχαριστήσουν αργότερα.


708 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page